Bartumeu admet que amb la UE es perdran les «especificitats»

Autor: E. J. M.
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 23 de Setembre de 2015

«Aquell que digui que amb l’acord d’associació amb la Unió Europea es mantindran les especificats o no sap del que parla o està enganyant el personal», va advertir ahir el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu. El polític va donar la raó a les paraules de l’expresident del Parlament europeu Josep Borrell –«l’amic Borrell»– que ha anunciat «l’excepcionalitat d’Andorra s’acaba». «Borrell és contundent i alguns ciutadans s’han esverat, però anar cap a Europa té avantatges i costos», va afegir Bartumeu.

El president d’SDP va assegurar que «les especificitats tenen data de caducitat» però va matisar que «Brussel·les acceptarà un període de transició, gradualitat en l’adaptació». Bartumeu va aclarir que «a Europa no fan vestits a mida» i va recordar que el juny passat Andorra va ser inclosa a una llista negra de paradisos fiscals, països considerats no cooperatius en matèria de lluita contra el frau i l’evasió fiscal perquè l’IRPF està ple d’exempcions i no s’arriba a una tributació general del 10%.

Amb tot, Bartumeu va assegurar que «l’acord duaner» no es tocarà.

De fet, Bartumeu i el conseller general del grup mixt Víctor Naudi van convocar ahir la premsa per criticar la manera en què el Govern està duent a terme la negociació de l’acord d’associació amb la UE. «S’està tancant el marc institucional de l’acord però rebem la informació tarda», va explicar Naudi. «Per exemple, el Govern tenia l’esborrany de l’acord el 17 de juliol i els parlamentaris no l’hem rebut fins al 17 de setembre! No se’ns fa partícips de la negociació, s’informa tard i malament», va dir.

Quant al contingut de l’esborrany, Bartumeu va admetre que «hi ha coses que no ens agraden» però va declinar fer-ne cap valoració perquè abans volen estudiar bé el document i consultar-lo amb els assessors del partit.

Els polítics van reiterar que SDP dóna suport a l’acord d’associació amb Europa i van rememorar que quan eren al Govern (2009-2011) van ser ells qui van sol·licitar l’inici de les negociacions amb la UE. El que lamenten ara és que el Govern de Martí negociï «a cegues», sense comptar amb el punt de vista de la resta de l’arc parlamentari. SDP considera que la majoria parlamentària de DA, obtinguda amb un 37% dels vots en les últimes eleccions generals, no els legitima per «anar a la seva» i no escoltar la resta de punts de vista abans de negociar amb Brussel·les.

SDP manifesta que «no participarem en cap simulacre d’implicació destinat a beneir el que ja hagin decidit d’esquena a tothom». Bartumeu va especificar que «si no podem opinar ni participar és un simulacre i, per tant, no hi volem participar». «Per anar a aplaudir, ja ho farem al final, quan es voti al Consell General, o quan es faci el referèndum».

Els representants d’SDP també critiquen que els agents econòmics quedin al marge del procés.