SDP, favorable a la concessió d’asil als refugiats polítics

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 14 de Setembre de 2015

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va exposar ahir la seva posició favorable a la concessió d’asil als refugiats polítics. En aquest sentit, la formació va remarcar que dels molts problemes que caldrà encarar en aquest inici de curs polític, “cap té un dramatisme i unes conseqüències de futur comparable amb el dels refugiats que arriben a Europa fugint de Síria, Líbia, d’Eritrea o Afganistan”.

Per aquest motiu considera que Andorra hauria de tenir una posició “ben clara” en aquest camp ja que moltes famílies del Principat van conèixer, en algun dels seus membres, el camí de l’exili per salvar-se de les conseqüències de la Guerra Civil espanyola o de la Segona Guerra Mundial.

SDP va destacar que en els darrers dies s’ha escrit que l’asil és un senyal de convivència solidària i per això demana que Andorra “faci honor a la seva tradició històrica d’acolliment dels perseguits injustament o perseguits per causes polítiques” actuant “sense dilacions ni excuses”. Des del partit es va assenyalar que a principi de setembre les declaracions del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, indicant que s’estava a l’espera que la Unió Europea es definís en la crisi dels refugiats per oferir ajut els va preocupar. “Sortosament, una setmana després, el Govern va rectificar i sembla que la solidaritat no s’administrarà amb la prudència dels porucs”, va indicar.

Per SDP, Andorra ha de participar en la política comuna d’asil i d’immigració que es faci a Europa, “fugint del seguidisme de disposicions sense ànima que massa sovint s’aproven amb llunyania administrativa”. També considera que el Principat ha de ser generós amb les persones que busquen asil. “Com nosaltres, també tenen nom i cognoms, com nosaltres també tenen un projecte de vida”, remarca per afegir que “el seu, però, ha estat truncat involuntàriament per una guerra de la qual són víctimes impotents”.

A més, la formació recorda que es tracta d’una guerra difícil d’aturar ja que les causes s’han de buscar en la complicada situació geopolítica internacional. Per això indica que, a més d’acollir les persones en cerca de refugi que vulguin venir a Andorra, SDP és conscient que l’objectiu polític principal és aconseguir que la guerra finalitzi “perquè els refugiats puguin retrobar la seva llar, la seva gent i el seu país”.