SDP demana al Govern que posi fi a “l’opacitat” amb què actua

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 27 de Maig de 2015

“L’opacitat és majúscula.” “Si no fem gala de transparència no anem pel bon camí.” Aquestes són algunes de les frases del conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) Víctor Naudi i del secretari d’organització del mateix partit, Joan-Marc Miralles, en relació a l’actuació que està tenint el Govern pel que fa a la crisi de BPA.

Naudi va reiterar ahir les seves sospites que el cap de Govern, Antoni Martí, coneixia amb antelació l’afer abans que esclatés. I per demostrar-ho va utilitzar ahir la fotocòpia de la notícia publicada en un mitjà digital, segons la qual Andorra ja havia estat avisada des de fa mesos pels Estats Units sobre les males pràctiques de BPA.

Davant d’aquesta situació, els dirigents d’SDP van insistir en la necessitat que el Govern “digui tota la veritat” per acabar amb la inseguretat jurídica “que està posant en dubte la credibilitat del país i del nostre sistema financer i està fent davallar la nostra economia”. “Veiem que la veritat no acaba de sortir”, va reiterar Naudi.

El parlamentari d’SDP va explicar que habitualment el FinCEN avisa amb temps en casos d’aquestes característiques i dóna la possibilitat de buscar solucions. L’avís podria haver arribat a través de la Uifand i de l’INAF, però aquesta formació entén que tots dos organismes ho haurien de transmetre a les màximes autoritats del país, raó per la qual no entendrien “que no diguessin res al Govern d’un tema tan greu”.

Segons els membres  d’SDP, el conseller d’Afers Econòmics de l’ambaixada dels Estats Units a Espanya i Andorra, Anton Smith, va corroborar que s’havia avisat Andorra durant el torn de preguntes d’un fòrum sobre blanqueig de diners organitzat a Madrid per la firma Ausbanc el 21 d’abril passat.

Per Naudi, és important que quedi clar el que va passar abans del dia 10 de març, ja que si és cert que el FinCEN va informar les autoritats andorranes fa mesos es pot deduir que el Govern i els organismes de supervisió i control “no van fer la seva feina”. “Alguna cosa ha fallat i volem saber què és i depurar responsabilitats”, va afegir Naudi.

Naudi va aprofitar per reiterar de nou que Martí no va informar els consellers generals electes que el FinCEN havia avisat el Govern el 4 de març que faria la nota oficial el 10 de març. “La data del 4 de març no va aparèixer en cap moment”, va dir el president suplent del grup mixt. Per la seva banda, Miralles va recordar que s’han incomplert reiteradament els terminis per trobar una solució a aquesta crisi.