Convé prudència en l’acord d’associació amb la Unió Europea

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 10 de Març de 2015

El cap de setmana passat una delegació de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP) vam assistir al congrés del Partit Socialista de la República de San Marino. Fa molts anys que mantenim amb la gent del centreesquerra de San Marino una intensa relació política.

El mes d’abril de l’any passat SDP ja va rebre a Andorra una visita de la direcció del Partit Socialista de San Marino. Visita que fou retornada el mes de juliol i que va servir perquè les dues formacions polítiques establíssim i signéssim un protocol de col·laboració. Una col·laboració que vam voler confirmar amb la voluntat de reforçar els intercanvis en el procés actual d’acostament al mercat interior europeu per la via de l’establiment d’un acord d’associació amb la Unió Europea.

A demanda dels companys sanmarinesos, vaig poder fer una intervenció davant el seu congrés en la qual vaig fer referència a l’enorme esforç que estaven fent països com San Marino i Andorra per introduir en la seva normativa els estàndards internacionals en matèria de transparència en l’activitat financera.

També vaig parlar –ho destacava el BonDia en la pàgina 9 de l’edició d’ahir dilluns– de l’encaix dels nostres països amb la Unió Europea.
Ho vaig fer a les portes de l’inici de les negociacions que s’endegaran dimecres de la setmana vinent, dia 18 de març, a Brussel·les.

En aquest camí d’acostament són molt importants les conclusions del Consell de la Unió Europea sobre un mercat interior únic i homogeni i sobre les relacions de la Unió Europea amb els països de l’Europa occidental que no pertanyen a la Unió. Les conclusions foren adoptades en el consell “afers generals” del 16 de desembre del 2014 i han servit perquè el Consell de Ministres de la Unió Europea acollís favorablement la recomanació d’iniciar la negociació amb Andorra, Mònaco i San Marino per establir un o diversos acords d’associació.

Establiment que sempre tindrà en compte la situació particular dels nostres petits països.
Tant a San Marino com a Andorra som en un temps de canvi del sistema econòmic i financer. Un canvi cap a la transparència. Tal com coincidíem a comentar dissabte a San Marino, ens cal refermar el nostre compromís de lleialtat amb la comunitat internacional i, molt especialment, amb la Unió Europea.

Estem convençuts que aquest camí ens permetrà encarar com a protagonistes el des­afiament de representar una esperança i ser forces polítiques que imaginen el futur, que el preparen, i que no renuncien a tenir un compromís europeu.

En aquest inici de legislatura hem d’esperar, ja ho comentava la setmana passada en la meva Tribuna publicada en l’edició del 3 de març del BonDia, que Antoni Martí sabrà llegir el resultat electoral i no pretendrà tirar endavant tot sol la negociació amb la Unió Europea.

Convé compartir els procés de negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. I convé aportar el màxim d’informació sobre els nombrosos avantatges i oportunitats que s’obriran per a Andorra. I s’ha de fer sense dissimular alguns inconvenients, que també n’hi ha, d’aquest procés d’acostament.

Per això SDP fem la proposta de crear un departament específic dins de l’administració que s’encarregui de manera transversal de la gestió del canvi que suposarà l’acord d’associació.

Aquest departament hauria de vetllar per traslladar l’explicació de tot el procés de l’acord als ciutadans.

En aquests moments de transició i a l’espera que es constitueixi el nou Consell General, caldria ser molt prudents a l’hora d’enviar missatges sobre la relació amb Brussel·les. Si compartim l’objectiu no ens hauríem de perdre en les formes.