“Martí vol tornar a cop de talonari”

Autor: E. J. M.
Font: BONDIA
Publicat el: 26 de Febrer de 2015

La campanya encara la recta final i els partits volen esgarrapar vots en cada parròquia que visiten. Encamp va ser l’escenari en què ahir es va moure, amb certa comoditat, Socialdemocràcia i Progrés (SDP). I precisament ahir, el consell de ministres en funcions va anunciar que pagaria a la parròquia el CAP, a més de reformar els CAP de Sant Julià i La Massana i licitar uns vials lauredians.

El candidat a cap de Govern d’SDP, Víctor Naudi, va considerar que “Encamp, Sant Julià i la Massana és on DA té més problemes”, referint-se a convèncer l’electorat per als comicis de diumenge i, per tant, “Martí vol tornar a cop de talonari”. Naudi va reiterar, com ha fet en les últimes reunions de poble, que Toni Martí “vol tornar i fa por”. L’excap de Govern Jaume Bartumeu i nom que tanca la llista nacional d’SDP va assegurar que la candidatura socialdemòcrata-progressista “tirarà endavant el peís [sic]” (no sabem si va ser una picada d’ullet a la platea o un lapsus linguae a l’estil del caloret valencià).

Encamp va ser durant una dècada un feu socialdemòcrata i des de fa quatre anys el Comú està en mans d’UP+DA, del mateix color polític que el govern. Però per les paraules d’Alain Mateu, número 2 de la llista territorial, això no ha beneficiat Encamp: “El govern de DA ha utilitzat ens públics, com Andorra Turisme, a discreció, però a Encamp i al Pas de la Casa ens ha deixat de costat”, va lamentar. “A Encamp no hem vist ni la reactivació econòmica ni la promoció turística”, va insistir el candidat. A més, durant el seu parlament sobre la transparència i agilització de l’administració, Mateu va anunciar que SDP “intentarà rescatar la concessió del túnel d’Envalira.”

En l’acte d’ahir a la sala encampadana La Valireta, la número 1 de la candidatura parroquial, Rita Sirkia, va insistir que SDP dóna suport a la despenalització de l’avortament en tres supòsits: embaràs fruit de violació, perill per a la salut de la mare o malformació o malaltia greu del fetus. Sirkia va afirmar que “no pot ser que una dona que hagi de passar per això [l’avortament] sigui tractada de delinqüent, que la societat la criminalitzi.” També va anunciar que SDP aposta per llançar campanyes de prevenció d’embarassos no desitjats, d’alcoholisme, tabaquisme, drogoaddicció, malalties de transmissió sexual, obesitat…

Quant a l’educació, la candidata d’Encamp va dir que “una democràcia real es tradueix en una educació per a tothom”, i va garantir que es prestarà atenció especial “tant a estudiants amb altes capacitats” –com els seus dos fills– “com a l’alumnat amb discapacitats”.

Durant l’acte a Encamp SDP va exposar els tres eixos en què basa el seu programa: solidaritat, confiança i responsabilitat. A més, Bartumeu va complir el seu paper de defensa de l’acord d’associació amb Europa, de la modificació de la llei electoral i de la delimitació de les competències comunals.