SDP insisteix que no apujarà les cotitzacions de la CASS

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 26 de Febrer de 2015

Els caps de llista de la candidatura nacional de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi i Sílvia Bonet, van reiterar ahir davant de l’edifici de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) que no volen augmentar les cotitzacions de la CASS. Per assegurar les pensions de jubilació, Bonet va dir que hi ha un fons de reserva de mil milions d’euros i que, per tant, “ara tenim prou capital i no cal augmentar les cotitzacions de la branca de jubilació”.

Per SDP, la solució està a “apujar el nombre d’assalariats i augmentar el salari mínim”, ja que com més massa salarial hi hagi més cotitzacions a la CASS. I per aconseguir més treballadors, SDP argumenta que el primer és el redreçament econòmic. Una altra mesura que clama SDP és “recuperar certs drets perduts en la reforma de la llei de la CASS del 2014”.

SDP vol que el període de carència de les baixes laborals torni a 25 dies i no a partir de tres mesos com passarà a partir de l’1 de març. Més propostes són “replantejar el càlcul de les prestacions per invalidesa”, amb la possibilitat que el pensionista cobri segons els punts de la CASS acumulats durant la seva vida laboral o se- gons el sou dels últims dotze mesos. “Que pugui triar el que li sigui més beneficiós”, va subratllar la candidata.

Bonet també va afegir que els que cobren pensi- ons de solidaritat han de tenir “el cent per cent de cobertura en les prestacions de la CASS”.

MESURES PER ALS AUTÒNOMS Bonet també va explicar mesures per afavorir els autònoms: “Aplicar als treballadors per compte propi una cotització en funció del seu sou real i no del salari mitjà com passa actualment”, va argumentar la candidata, que va ser titular de la cartera de Salut durant el mandat de Jaume Bartumeu.

“El salari mitjà se situa a l’entorn dels 2.000 euros i molts autònoms no els guanyen”, van recordar els dos candidats socialdemòcrates. “És un greuge comparatiu amb els assalariats, que cotitzem segons el sou. Amb la declaració de l’IRPF serà fàcil saber què guanya cada autònom per aplicar-li una cotització equitativa”, va reiterar Bonet.

VISITA ALS AGENTS PENITENCIARIS Dins de la ronda de visites al personal de l’administració i, en concret, als cossos especials, Víctor Naudi i Sílvia Bonet van reunir-se ahir amb el personal del Centre Penitenciari de la Comella per conèixer la seva situació i les seves inquietuds. Els agents que treballen a la presó tenen una reglamentació específica però, a més a més, SDP defensa la reforma de la Llei de la funció pública partint dels 33 acords aconseguits pel Govern de Bartumeu l’any 2010 i que el Govern de DA no ha tingut en compte.