Naudi serà el cap de llista d’SDP i Bartumeu anirà al lloc 14

Autor: JOAN RAMON BAIGES
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 19 de Gener de 2015

«Ni em retiro ni em jubilo», va afirmar ahir Jaume Bartumeu. Va ser una frase curta plena de contingut. El veterà polític va avisar d’aquesta manera que la seva presència al lloc 14 de la candidatura nacional d’SDP no representa una retirada de l’escena política i, per si algú encara alberga dubtes, va recordar que «Mitterrand va arribar a president de França amb una edat que supera la meva».

Víctor Naudi, exconseller al Comú d’Escaldes i exministre de Justícia i Interior durant el govern socialdemòcrata, serà el cap de llista d’SDP a les properes eleccions generals. Bartumeu va descriure Naudi com una «persona amb capacitat, preparació i amb experiència» amb capacitat per recollir «el vot del conjunt de les forces progressistes».

Pel que fa a la seva retirada momentània de primera línia de la política parlamentària, Bartumeu va precisar que la seva decisió «vol marcar un abans i un després en la meva acció política, però vull donar un disgust als que em volen veure retirat o jubilat, perquè això no és així».

Contra la majoria absoluta / Pel que fa al nou líder d’SDP, l’excap de Govern va lloar la seva experiència i capacitat, i també va expressar la seva confiança en un projecte «que ha de contribuir a impedir que hi hagi una majoria absoluta al Consell General».

Bartumeu va descriure el seu lloc a la llista com «una pausa» que no depèn del resultat electoral, i va remarcar la seva fidelitat al candidat i al projecte. «No salto del barco. Si els resultats són molts bons serà mèrit dels candidats. Si no assumiré la meva part».

Naudi, flamant cap de llista, va tenir paraules d’agraïment: «Tot el partit volia a Bartumeu com a número 1, però respectem la seva decisió, i agraïm el que va dir al Consell Nacional i el tindrem al costat com a bon company i bon assessor».

Ja en una línia programàtica, l’escaldenc va avançar que SDP treballarà per tirar endavant un model de país que es desmarca de la gestió del Govern de DA: «Volem un país en el qual els joves tinguin oportunitats i la gent gran tingui garantida una pensió digna».

Ja en un llenguatge més polític, Naudi va reconèixer que la forta participació de Liberals d’Andorra els pots afavorir, especialment amb el repte d’evitar «una majoria absoluta al Consell General. No ens anirà malament LdA. Ja sabem que DA va néixer per fer-nos fora del Govern, i ara s’està esmicolant».

Per la seva banda, Bartumeu va evitar aventurar futurs pactes postelectotrals fins que no es facin públiques les llistes de la resta d’adversaris. Va retreure a DA la seva ambigüitat i també els canvis d’opinions dels liberals sobre l’IRPF: «A mi em desconcerta. Esperem quina resposta tenen sobre el marc fiscal i l’acostament a Europa».

Pel que fa a les aspiracions electorals, Bartumeu va negar que SDP tingui vocació de «partit minoritari, sinó a aconseguir el màxim de vots».

Descartat un futur pacte amb els liberals, no va descartar un retrobament amb DA «si segueix fent una política que és la nostra i que estava present en el nostre programa electoral. S’hauria de parlar». Naudi va precisar que SDP està obert a pacte «en funció de les nostres propostes i han de ser de progrés».