Bartumeu cedeix el primer lloc de la llista d’SDP a Naudi

Autor: MERITXELL PRAT
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 19 de Gener de 2015

Jaume Bartumeu ha decidit fer un pas enrere de cara a les properes eleccions generals i cedeix el lideratge de la candidatura de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) al president de la formació, Víctor Naudi.

El veterà polític ho va anunciar ahir en una roda de premsa en la qual també va confirmar que serà candidat, però que ocuparà el lloc número 14 de la llista nacional. Bartumeu va assegurar que aquesta distribució respon a una petició personal que va acceptar dissabte el consell nacional d’SDP.

“Per què vaig a aquest lloc? Perquè considero que he de marcar una pausa de la meva presència al Consell General”, va afirmar, precisant que la decisió “no vol marcar un abans i un després”, sinó que “mantinc la meva disponibilitat de treballar per SDP”, i va reiterar que “ni em retiro ni em jubilo i els qui així ho voldrien, em sap greu donar-los un disgust”.

De fet, Bartumeu es va referir en més d’una ocasió al cas de l’expresident de la República Francesa, François Mitterrand, que va arribar al càrrec amb 64 anys, per reiterar que no es retira. “Als 60 anys ningú està amortitzat políticament excepte que es vulgui amortitzar. Per això he parlat de pausa”, va assegurar, tot afegint que la referència a Mitterrand “va adreçada a aquelles persones que tenen un problema que és més aviat clínic i no polític, que tenen una fixació en la meva persona”.

La llista

A Víctor Naudi i Jaume Bartumeu els acompanyaran Sílvia Bonet, Joan Marc Miralles, Sandra Cano, Olga Reyes, Martí Bayona, Maria Antònia Sanchiz, Artur Arcalís, Victòria Broton, Jordi Torres Ruiz, Christian Lamouroux i Daniel Pérez.

La formació va deixar només la incògnita del lloc número onze, assegurant que encara no disposaven de la firma del candidat.

Pel que fa a les territorials, a la capital el número 1 serà Delfí Roca, a Escaldes-Engordany, Alba Álvarez, a Ordino Felip Gallardo, i a Sant Julià Jordi Lorente. Ara tan sols falta tancar Encamp.

El seu objectiu serà “contribuir que no hi hagi majoria absoluta” i Bartumeu va assegurar que es tracta d’una candidatura “que combina experiència i joventut”.

Va remarcar especialment les “noves persones que s’han vingut a afegir al projecte” i no va amagar algunes dificultats. “Buscar persones que no siguin d’una família amb una situació econòmica benestant, que no estiguin a la funció pública en una societat bastant encarcarada com l’an-dorrana, no és fàcil”, va afirmar.

Crítica als parlamentaris

Preguntat per si estava desgastat va assegurar que no estava cansat, però sí que va aprofitar la resposta per mostrar-se crític amb algunes maneres de fer dels consellers generals.

“Hi ha parlamentaris i hi ha llegidors, persones que pugen a la tribuna amb un paper que els han escrit en algun ministeri”, va apuntar, per remarcar que “els que parlem i mirem al parlament al qual ens adrecem, a vegades penses: estem gastant moltes hores i energies i hi ha gent que s’ho estalvia”.

És en aquest sentit que va apuntar que podria detectar cert cansament, en “la falta de parlamentarisme en el sentit més noble de la paraula”.

El cap de llista, Víctor Naudi, va admetre que els hauria agradat que Bartumeu hagués encapçalat la llista, assegurant que “penso que és el millor candidat”. No obstant això, va indicar que “respectem la seva decisió” i es va mostrar “tranquil” perquè “el tindrem al costat com a company i com un bon assessor”.