Bartumeu fa balanç i carrega contra Martí i la política de DA

Autor: IMAR MARTÍNEZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 3 de Gener de 2015

El president del Grup Mixt, Jaume Bartumeu, va criticar ahir al cap de Govern, Toni Martí, i al seu grup parlamentari per la seva política i la lectura que s’ha fet de les xifres recollides durant els gairebé quatre any de legislatura. Bartumeu va ser molt dur amb l’actitud del cap de Govern i dels ministre «durant les darreres setmanes, que estan en plena campanya fent veure que s’ocupen d’alguna cosa quan, en realitat, ens estem adonant tots de que els fets se’ls hi estan anant de les mans». El president d’SDP va anar més lluny, i va afirmar que «la solució als problemes els hi és totalment desconeguda», i va afegir que s’està vivint un «final agònic» de legislatura.

A més, Bartumeu va informar que durant la primera junta de presidents de l’any que es va mantenir ahir «i que no va durar més de 20 minuts», es va acordar celebrar un Consell General el dia 15 d’aquest mes.

Les xifres / El president d’SDP va afirmar que el discurs de Martí «pot estar bé», però va afegir que «tothom sap que la realitat del país és una altra i tothom sap que la situació del país és bastant dramàtica tot i l’optimisme electoral» del discurs de Martí. Per justificar les seves crítiques, Bartumeu va donar a conèixer un seguit de dades procedents de fonts oficials del departament d’Estadística que arriben al setembre de l’any passat. Mentre Bartumeu va assegurar que «la majoria diu que els assalariats augmenten», les dades mostren que al 2009 hi havia un total de 37.012 assalariats al Principat, i que la xifra ha anat disminuït progressivament fins els 34.135 el passat més de setembre, el que representa una caiguda del 7,7%.

Un altre aspecte que va voler destacar el president del Grup Mixt és l’anàlisi dels tres sector que l’equip d’SDP «qualifica de sinistrats» durant la legislatura de DA. Per una banda, els assalariats en la construcció baixant dels 3.854 al 2011 als 2.697 al 2014. Pel que fa al comerç la caiguda ha sigut de 9.381 a 8.616, mentre que en el sector de l’hoteleria els descens ha sigut de 4.768 a 4.515.

Possibles pactes / Bartumeu també va assegurar que no descarten possibles pactes perquè «s’ha d’anar cap a un govern de coalició i evitar les majories absolutes aclaparadores», tot i que va assegurar que «encara és molt d’hora». Segons el president del Grup Mixt, si les condicions propicien adoptar «un camí cap al progrés, podríem fer govern de coalició.