Roig ni entén ni comparteix que el PS no vulgui acabar el vial lauredià

Autor: MERITXELL PRAT
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Desembre de 2014

L’esmena que el grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata ha presentat al projecte de llei del pressupost del 2015 del Govern que proposa suprimir la partida destinada a l’acabament de les fases I i II del vial de Sant Julià de Lòria va ser criticada ahir pel conseller d’SDP lauredià, Josep Roig.

“Ni ho comparteixo ni ho entenc i m’atreviria a posar en dubte que ho comparteixin els mateixos companys del PS de la parròquia”, va afirmar el conseller, que va voler deixar clar que per a la seva formació aquesta és una obra totalment prioritària. “Hi ha qüestions que són d’abast nacional i la finalització del desviament sempre ha estat un dels pilars dels nostres programes electorals. És una necessitat de país”, va assegurar.

El PS va justificar l’esmena indicant que el cost previst (el preu estimat és de 53,4 milions d’euros) no es pot assumir i, a més, s’hi va afegir que es tracta d’una obra “innecessària” perquè les aglomeracions de vehicles a Sant Julià avui en dia “són escasses i puntuals”. D’altra banda, es considera que la via condemnaria el centre del poble “a l’abandó”, de la mateixa manera que el vial d’Encamp va comportar una decadència econòmica del poble. Roig, en canvi, va citar com a exemple “el caos” que es va viure durant el cap de setmana del pont de la Puríssima per exemplificar la necessitat de finalitzar el vial “al més aviat possible”, i va assenyalar que de les persones que feien cua “cap ni una es va parar a la parròquia a consumir o a pernoctar”.

De fet, es va mostrar especialment sorprès perquè “amb els companys del PS de Sant Julià ens havíem fet un fart de treballar en l’àmbit programàtic sobre aquesta qüestió”, i és per aquest motiu que es va aventurar a dir que “puc arribar a imaginar què deuen pensar”. Així, va destacar que “els puc assegurar que es van esmerçar molts esforços per bastir els programes electorals amb aquesta qüestió. Per això m’ha agafat molt d’imprevist”. En aquest sentit va apuntar: “Imagino que deu ser un argument pel qual un servidor està aquí [a SDP] i no allà [al PS].”

Sortida del túnel
Tot i la defensa del projecte, Josep  Roig no es va estar de matisar la seva posició sobre com hauria de ser l’obra, ja que no es comparteix el traçat previst fins ara. “Sempre hem entès que aquest nus de comunicació indigest que es va crear al mig de la parròquia i que ens l’ha esberlada és inviable”, va exposar, tot afegint que “sempre hem defensat que la sortida del túnel s’ha de situar al més a prop possible de la frontera”. Així, va deixar clar que no estan d’acord que el túnel sortís a l’inici de Sant Julià “perquè seria traslladar un problema que tenim al mig del poble a l’inici. Tindríem el mateix problema però 200 metres més avall”.

SEGON RECURS A GOVERN PER LA FALTA DE TRANSPARÈNCIA DEL COMÚ

El conseller d’SDP de la minoria comunal del Sant Julià, Josep Roig, va donar a conèixer ahir que dimarts va presentar un segon recurs d’alçada a l’executiu per la negativa de l’equip de govern lauredià de donar-li informació sobre diverses qüestions que ha plantejat. Com ja va fer el mes de juny passat, Roig busca l’empara de l’executiu perquè obligui la corporació a complir  el dret a rebre informació que tenen les oposicions, tal com recull l’article 29 de l’ordinació d’organització i funcionament dels comuns.

En aquesta ocasió el recurs fa referència a dues peticions fetes el mes de juny i que no van rebre resposta en el termini màxim de dos mesos recollit a l’ordinació. De fet, el termini s’ha allargat fins als sis mesos ja que abans de presentar el recurs Roig va enviar una carta a la cònsol major, Montserrat Gil, tot sol·licitant resposta. La primera incloïa set demandes d’informació sobre el detall dels pagaments efectuats a càrrec de diverses partides del pressupost del 2013 i una vuitena demanda sobre les subvencions esportives i culturals concedides pel comú.

La segona feia referència a Naturlandia i es tornava a reclamar l’anàlisi i l’auditoria efectuades per la consultora T3 Think Tank, a més de còpies del pla estratègic 2012-2015 i del pla de xoc efectuats per la mateixa consultora.

El primer recurs va rebre com a resposta silenci administratiu, de manera que la demanda ha acabat a la Batllia. És per això que ahir Roig va defensar que “el Govern té una oportunitat per desmarcar-se de la manera de fer del comú, poc transparent, opaca i que va contra els reglaments”. Si l’executiu repeteix el silenci i no actua, segons l’opinió de Roig, voldria dir que “ja els va prou bé que no es faciliti la informació”.