SDP critica la partida de 574.000 € per adquirir un aparell d’escoltes

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 10 de Desembre de 2014

El grup parlamentari mixt ha presentat, a més d’una esmena a la totalitat al projecte de pressupost per a l’any vinent, 11 de parcials. Una d’aquestes proposa suprimir la partida de 574.000 euros destinada a la compra d’un aparell d’escoltes telefòniques per a la Policia.

A aquesta quantitat es preveu afegir-hi una partida més similar en cadascun dels propers quatre anys, amb la qual cosa el cost total seria de més de 2,5 milions d’euros.

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, considera que més enllà del cost, que va qualificar d’“enorme”, l’adquisició d’un aparell d’aquest tipus pot portar un menysteniment del dret constitucional al secret de les comunicacions, llevat del cas de manament judicial motivat.

A més, va recordar que encara s’està instruint una causa penal sobre les escoltes il·legals que es van fer des del despatx central del cos de policia, l’any 2010, a la mateixa direcció i a diverses persones públiques, motiu pel qual considera que “aquesta qüestió s’ha de tractar amb una gran prudència i amb consens”.

Per aquesta raó, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) creu que és “senzillament una provocació” que ara s’inclogui al projecte de pressupost aquesta partida i veu el tema prou greu perquè el cap de Govern, Antoni Martí, hagi de donar explicacions, fins i tot abans del debat de les esmenes a la totalitat, que tindrà lloc el 16 de desembre.

“El Govern i el ministeri hauran d’explicar molt clar com pot ser que es vulgui fer aquesta despesa milionària sense haver explicat res en les fitxes d’inversió ni en les presentacions del pressupost”, va dir Bartumeu.

Una altra esmena del grup mixt proposa incrementar la quantia de la partida destinada al Pla de reactivació del comerç en 300.000 euros, i arribar així a una suma total de 450.000 euros.

Aquest suplement sortiria de la partida de l’heliport nacional ja que, segons va afirmar Bartumeu, “abans d’anar a buscar visitants ens hem de preocupar per reactivar el comerç”.

El projecte elaborat per l’executiu “no augmenta ni un cèntim en relació al pressupost 2014”, segons es recorda a la motivació d’aquesta esmena.

El grup mixt també considera que s’ha d’incrementar la dotació per a la unitat de prevenció i de lluita contra la corrupció del ministeri de Finances, després que se li rebaixés el pressupost enguany un 12% i es vulgui reduir enguany un 16% més.

Així, es pretén que aquesta unitat disposi de 26.332 euros més i arribi a la suma total de 60.000 euros, una quantitat que Bartumeu troba “ja prou petita per no dir ja gairebé simbòlica”.

Els consellers d’SDP tampoc no estan d’acord que sense acudir a la reordenació interior dels ministeris es vulgui crear una plaça de director de protecció civil, ja que creuen que hi ha personal “suficient i competent” dins de l’administració per assumir la plaça.

I dins també de l’àmbit de la funció pública s’oposen a una disposició del pressupost que permet cobrir les places de persones que es jubilin dins de l’administració amb personal eventual.

Altres esmenes presentades són perquè quedi clar que el president i els membres del Consell Superior de la Justícia també han de tenir el seu sou congelat i perquè les retribucions del consell d’administració de la CASS també es congelin.

El grup mixt vol també que el departament de Finances tingui més pressupost (40.000 euros més) per portar a terme la tasca  de desenvolupar la cooperació internacional i l’assessorament pels intercanvis d’informació tributària. Finalment, SDP pretén també augmentar la partida destinada a les federacions i els clubs esportius en 48.552 euros.

El PS vol suprimir les fases I i II del vial lauredià

Els socialdemòcrates han presentat, a més de l’esmena a la totalitat, 14 esmenes parcials al pressupost.

Així, es vol suprimir les referències a les fases I i II de la desviació de Sant Julià, ja que és una obra “que no es pot assumir econòmicament” i “innecessària”, ja que les aglomeracions de vehicles són “escasses”.

Una altra esmena pretén reduir la partida de construcció del projecte de la cruïlla CS-340 al Serrat en 1,5 milions d’euros per iniciar la construcció d’una estació d’autobusos nacional.

També es demana que es redueixi la partida per a la pavimentació en benefici de la renovació de l’antiga caserna de bombers per fer-ne un parc tecnològic.

A més, volen augmentar en 350.000 euros el Pla de reactivació del comerç.