Els beneficis de les eleccions

Autor: DELFÍ ROCA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 8 de Desembre de 2014

Una de les demandes més reiterades per la ciutadania és la de crear mecanismes de democràcia participativa, una demanda que comparteixo plenament. Per això des de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es proposa un canvi de model del sistema electoral per a les eleccions generals. El sistema d’una persona, un vot, independentment d’on sigui, treballi o tingui l’habitatge.

Una proposta que ha estat àmpliament comentada. De Canillo estant va arribar la primera andanada que, a diferència d’altres, estava argumentada. A SDP estem contents d’haver encetat aquest debat perquè som una formació política que juga les seves cartes electorals posant-les, de cara amunt, sobre la taula. Debatre, sospesar, argumentar, parlar i escoltar, farà que retorni la confiança en la política. Per això, aquells que refusen opinar, debatre, són qui ens haurien de fer por.

Pel que fa a l’estil de vida andorrà, constatem que ha canviat molt des del 1993. En conseqüència, cal dotar-nos de noves eines per millorar la política. El que SDP proposa és que cada partit presenti una única llista electoral tancada amb 28 noms, en comptes de les dues actuals (la nacional amb 14 noms i la territorial amb 2, més els suplents). A l’hora de votar, la llista triada la podrem dipositar tal qual a l’urna o fer-ho després de marcar amb tres creuetes el nom dels nostres candidats favorits a dita llista. És el que es coneix com a vot preferent. A l’hora del recompte cada partit obtindrà un nombre d’escons proporcional als vots rebuts, però el votant, amb el vot preferent, decidirà qui de cada partit tindrà dret a cadira.

L’Andorra contemporània ha evolucionat força des del 1993. Més població, més mobilitat, més diversitat. Creiem que aquesta nova Andorra ha de reformar alguns aspectes institucionals que reflecteixin la nova normalitat.

En suma, el nostre anhel és un Consell General format per 28 persones que representin la totalitat del territori i un màxim de sensibilitats polítiques. Les parròquies estaran representades perquè els partits ja se’n cuidaran prou que a les llistes hi hagi gent de totes elles.
Per a SDP és important que el Consell General sigui el fidel reflex de la nostra societat, perquè es garantirà que les lleis acabin reflectint el que el poble sobirà hagi dictat.