Comunicat de premsa relatiu a la resolució notificada avui pel Tribunal Constitucional

Autor:
Font:
Publicat el: 11 de Setembre de 2014

La Sindicatura i el Govern s’han equivocat en voler forçar les institucions

L’Aute del Tribunal Constitucional notificat avui confirma la improcedència de l’escrit presentat pel Síndic el 27 d’agost

Dilluns passat el president del nostre Grup parlamentari va manifestar als mitjans de comunicació, en l’acte institucional celebrat a la Casa de la Vall amb motiu del dia de Meritxell, que considerava improcedent l’escrit adreçat pel Síndic al Tribunal Constitucional, el dia 27 d’agost, en relació a la tramitació del dictamen previ de constitucionalitat sol·licitat pel Copríncep Francès.

Els presidents dels dos altres grups parlamentaris van manifestar, pel contrari, el seu suport a l’escrit del Síndic.

El dimarts el ministre de Justícia i Interior va aprofitar l’acte de presa de funcions de nou magistrat del Tribunal Constitucional, Sr. Isidre Molas, per a improvisar una compareixença davant dels mitjans de comunicació per manifestar que creia injustificades les crítiques formulades per Jaume Bartumeu. El ministre va defensar la decisió del Síndic de demanar al Tribunal Constitucional un pronunciament previ a l’admissió a tràmit de la petició formulada pel Copríncep Francès.

Xavier Espot va declarar que “… la petició de la Sindicatura sobre la llei de Justícia és absolutament procedent sota l’opinió de l’Executiu.”

Així ho publicava la premsa ahir dimecres, dia 10 de setembre.

Avui dijous, dia 11 de setembre, el Tribunal Constitucional ha notificat al Consell General que l’escrit del Síndic no era procedent ja que “… el Tribunal considera que el Consell General podrà presentar aquestes al·legacions i aquelles que estimi oportunes una vegada se’ls hagi traslladat l’escrit de requeriment de dictamen previ d’adequació a la Constitució.”

Aquesta decisió del Tribunal Constitucional confirma doncs la total i absoluta improcedència de l’escrit del Síndic del 27 d’agost.

Tal i com va declarar Jaume Bartumeu dilluns passat, per primera vegada en la jove història constitucional andorrana (1993-2014) un Síndic no atén al que estableix la Llei Qualificada del Tribunal Constitucional.

El Síndic no va esperar que, de conformitat amb l’article 66 de la Llei Qualificada del Tribunal Constitucional, el Tribunal admetés a tràmit la demanda de dictamen previ de Constitucionalitat.

En les declaracions publicades el dimarts el president del nostre Grup parlamentari ja avisava que només després d’aquella eventual admissió a tràmit, una volta es notifiqui l’admissió al Consell General com a òrgan que ha adoptat la norma qüestionada, (article 47.2 de la Llei Qualificada del Tribunal Constitucional) el Síndic podia –havia– d’adreçar-se al Tribunal Constitucional. Si volia respectar el procediment fixat per la Llei Qualificada del Tribunal Constitucional i respectar, alhora, el principi de separació de poders, mai no podia adreçar-se abans d’hora al Tribunal Constitucional per intentar condicionar, suggerir o influir en la tramitació del dictamen previ de constitucionalitat instat pel Copríncep Francès.

Ha quedat ara confirmat que el Síndic no podia demanar abans d’hora, al Tribunal Constitucional que limiti, retalli i condicioni el seu àmbit jurisdiccional al que li convé al govern de DA.

El Síndic i el grup parlamentari del qual forma part haurien de saber que el Tribunal Constitucional (article 95.1 de la Constitució) és l’intèrpret suprem de la Constitució.

També convindria que el Govern i Sindicatura es rellegissin l’article 3 de la Llei Qualificada del Tribunal Constitucional que estableix que el Tribunal Constitucional està sotmès únicament a la Constitució i a la seva llei reguladora.

En conseqüència, com diu l’Aute de data 13 de novembre del 1995 del Tribunal Constitucional: “És obvi, per tant, que únicament pot realitzar les seves actuacions i desenvolupar els corresponents procediments en el marc d’allò que li ordena la norma fonamental, per un costat, i la seva llei qualificada per l’altre.”

D’altra banda el Síndic en el seu atípic i precipitat escrit del dia 27 d’agost instava el Tribunal Constitucional –de manera improcedent– a efectuar un judici d’oportunitat a l’hora d’admetre la petició de dictamen previ instada pel Copríncep Francès.

Aquesta petició del Síndic és també contrària a l’Article 8.1 de la Llei Qualificada del Tribunal Constitucional que ordena a aquest decidir sobre la validesa o nul·litat de les normes impugnades sense efectuar judicis d’oportunitat sobre l’actuació dels restants poders públics.

Tot plegat ens fa reiterar el nostre convenciment que la modificació de la llei qualificada de la Justícia aprovada per DA amb el suport del PS té nombroses disposicions inconstitucionals.

Constatem que el Tribunal Constitucional ha hagut de recordar al Síndic el procediment constitucional establert. Lamentem que tant la Sindicatura com el Govern, per boca del ministre de Justícia i Interior, hagin intentat condicionar l’actuació del Tribunal Constitucional en la tramitació de la sol·licitud de dictamen previ de constitucionalitat instada pel Copríncep Francès.

Andorra la Vella, 11 de setembre del 2014

(S’adjunta l’Aute del Tribunal Constitucional)