La Llei de la Justícia quedarà en suspens

Autor: J. S. / AGÈNCIES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 12 de Setembre de 2014

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit desestimar la petició de Sindicatura per la qual demanava que es pogués publicar la modificació de la Llei qualificada de la Justícia sense l’article qüestionat pel Copríncep francès, mentre l’Alt Tribunal resolia el requeriment de dictamen previ d’inconstitucionalitat.

El magistrat ponent, Isidre Molas, ho va notificar al síndic general, Vicenç Mateu, en un aute del 9 de setembre, en què l’emplaça a presentar les al·legacions en els terminis corresponents.

Concretament, l’aute exposa que “el tribunal considera que el Consell General podrà presentar aquestes al·legacions i aquelles que estimi oportunes una vegada se’ls hagi traslladat l’escrit de requeriment de dictamen previ d’adequació a la Constitució”. La Sindicatura té ara deu dies per fer arribar les al·legacions.

Cal recordar que, en el seu escrit, Sindicatura posava de manifest que molts dels preceptes d’aquesta llei tenen “una estreta relació” amb les altres dues lleis de la Justícia aprovades el mateix dia, la Llei de modificació de la Llei transitòria de procediments judicials i la Llei qualificada de modificació del Codi de Procediment Penal. Per aquest motiu, entén que “la no entrada en vigor de les tres lleis de forma coetània provocarà omissions, desajustos i incoherències”, i és per això que es demanava que la modificació de la llei entrés en vigor sense el punt posat en dubte.

El síndic general, Vicenç Mateu, va admetre ahir que “la solució proposada potser no era la ideal”, però que calia, a tota costa, “buscar una fórmula que permetés evitar un decalatge en l’entrada en vigor de les tres lleis”, per propiciar així un correcte funcionament del sistema judicial. També va lamentar que s’hagin fet “interpretacions excessives” de la decisió adoptada per Sindicatura.

Una de les veus més crítiques respecte a la qüestió va ser la de Jaume Bartumeu, que ahir va insistir a criticar que tant Sindicatura com el Govern “hagin intentat condicionar l’actuació del Constitucional” tot acusant-los de “voler forçar les institucions”. Bartumeu va qualificar el rebuig del TC a la proposta de “pantoflada a una acció totalment improcedent de Sindicatura, que a més a més ha comptat amb el beneplàcit del ministre” de Justícia i Interior, Xavier Espot. En un comunicat, SDP considera que “ha quedat confirmat que el síndic no podia demanar abans d’hora al TC que limiti, retalli i condicioni el seu àmbit jurisdiccional al que li convé al Govern de DA”.