La minoria d’SDP exigeix al comú que justifiqui les despeses al detall

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 4 de Setembre de 2014

El conseller de l’oposició al comú de Sant Julià representant Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Josep Roig, pretén posar setge a les petites despeses que acaben sumant una notable factura per a la corporació i que els indicadors pressupostaris deixen entreveure que van a l’alça.

Roig ha fet una àmplia demanda d’informació al comú en què sol·licita que la corporació li faciliti “el detall dels pagaments” relatius a partides com ara les atencions protocol·làries, la promoció i publicitat o el departament de fires. El conseller deixa clar que “jo no sóc ni vull fer de censor ni de Tribunal de Comptes. Però crec que sí que és el meu dret i el meu deure exercir el control pressupostari”.

Roig reconeix que la informació sol·licitada pot ser sensible. Però que el comú no hauria de tenir cap inconvenient a facilitar la documentació en un exercici de transparència. El conseller de la minoria comunal afirma que la seva pretensió és “saber a què destinem el pressupost i corroborar o desmentir certes sensacions o informacions que de vegades se senten i que mai no s’acaben d’aclarir”. El conseller ja fa unes setmanes que va sol·licitar la informació al comú. I, de moment, no ha tingut cap retorn. Fonts comunals van admetre al Diari haver rebut la petició i estar treballant en l’elaboració de la informació sol·licitada. Les mateixes fonts no van poder indicar quan s’estaria en disposició de facilitar la informació ni en quin format.

Còpia compulsada
Més enllà de sol·licitar el detall dels diversos pagaments, Roig també demana que de cada despesa realitzada se li adjunti “una còpia compulsada del seu justificant”. El conseller va explicar ahir que més enllà d’assegurar-se d’aquesta manera que s’acrediten adequadament totes les despeses que es duen a terme, això li permetrà saber si les comandes que s’adjudiquen (va recordar que per sota de 7.500 euros són encàrrecs directes que no necessiten l’acord del plenari) “es distribueixen de manera equitativa entre diversos empresaris dels sectors concernits o s’acaba adjudicant tot a un mateix”. El conseller d’SDP explica que poder accedir a aquest nivell de detall d’informació també li servirà per poder elaborar una proposta alternativa de pressupost.

La informació que se sol·licita fa referència a l’exercici del 2013. Josep Roig ha anat fent un seguiment de l’evolució de diverses partides durant aquest mandat. I ha comprovat com algunes partides que tenen uns títols que no deixen entreveure de manera clara què s’hi inclou han anat clarament a l’alça durant el consolat Gil-Torrentallé respecte, per exemple, al seus antecessors. Un exemple, va assegurar el conseller, seria la partida destinada a protocol, la inversió en la qual s’ha triplicat durant aquest mandat, passant a ser d’uns 70.000 euros anuals en el darrer pressupost aprovat. “No dic que no hi hagi despeses que no s’han de fer. Pel que fa a publicitat, per exemple, el volum de cartellisme promocional que s’edita per als actes que es fan sembla que és prou important. No és que no s’hagi de fer. Però sí que crec que s’ha de saber quant s’hi gasta i valorar si és proporcionat o no”. I també poder conèixer amb detall qui realitza cada treball. Les partides sobre les quals Roig posa el focus són les que es refereixen a “altres subministraments”, atencions protocol·làries, promoció, publicitat, fires, “estudis d’altres empreses” i “altres serveis”.

Per al conseller de la minoria laurediana sempre ha estat molt important exercir el control pressupostari, però encara més en l’actualitat, quan després de l’acumulació de diversos dèficits, aguditzats per la injecció de capital que es va fent a Naturlandia, “ens hem situat, si no per sobre del límit d’endeutament, sí que a fregar”. En aquest sentit, Roig encara hi va afegir que el sostre en qüestió serà encara molt més proper “amb l’assumpció del cost de les obres de la carretera que va de Fontaneda al coll de la Gallina”, i respecte de les quals el conseller és força crític.