Andorra turisme

Autor: DELFÍ ROCA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 1 de Setembre de 2014

Andorra Turisme ha de tornar a complir el seu encàrrec inicial: coordinar i rendibilitzar els esforços promocionals públics i privats. Andorra és un país on tothom és un agent turístic en potència.

La nostra actitud personal vers els visitants forma part del producte turístic. Si somriem, som pacients, ens mostrem amables amb qui ha decidit honrarnos amb un desplaçament fins a Andorra, contribuirem a crear-li una agradable sensació. O tot el contrari. Per tant, si es vol millorar la posició competitiva d’Andorra com a destinació turística, que és la missió principal de la societat Andorra Turisme SAU, cal que s’acompleixi l’objectiu de coordinació permanent amb les entitats públiques i privades. I amb la gent d’Andorra. Malauradament, el temps ha acabat donant la raó a les veus crítiques que, en posar-se en marxa aquesta societat pública el 2008, preveien que es tiraria pel dret en la seva gestió, deixant de banda, primer els comuns, i tot seguit el sector privat. Obviar la participació de la resta de sectors implicats en el turisme, escollint el camí fàcil de l’unilateralisme, potser permetrà a Andorra Turisme anar més ràpid, però no anar més lluny. La senda del diàleg i la col·laboració multisectorial és més lenta, sí, però és l’única que ens pot portar una solució. De diàleg en saben alguna cosa els membres de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) que formaven part de l’anterior govern.

Gairebé un any es va trigar a adoptar 30 compromisos sorgits de les taules de diàleg per al desenvolupament econòmic. Un pacte en positiu de 150 pàgines i 127 actuacions per al treball i el desenvolupament econòmic, turisme inclòs, que els millors han deixat al calaix. A més, en aplicar la política turística amb aquesta actitud de caràcter excloent s’està emetent un clar missatge institucional: atreure i tindre cura del turisme és responsabilitat exclusiva dels experts, no del país. Les cues de turistes que es formen al matí a les oficines de turisme parroquials són una conseqüència directa d’aquest missatge, perquè molts hotels deixen en mans expertes la responsabilitat d’informar acuradament els clients sobre el que Andorra ofereix. Per aquest camí no podem continuar, ni podem seguir enumerant les coses que no funcionen. No ens ho podem permetre. Hemd’aixecar-nos i fer quelcom, tot junts.