Comunicat de premsa relatiu a la reunió mantinguda entre Jaume Bartumeu i Pascal Saint-Amans, director del Centre de Política i Administració Fiscals de l’OCDE

Autor:
Font:
Publicat el: 28 d'Agost de 2014

Jaume Bartumeu s’ha reunit a París, a la seu de l’OCDE, amb Pascal Saint-Amans

Ha exposat al responsable de l’OCDE que el seu grup parlamentari i SDP defensen la participació d’Andorra en l’evolució internacional vers l’intercanvi d’informació amb finalitat tributària.

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés i president del Grup parlamentari mixt, s’ha reunit avui a París amb Pascal Saint-Amans, director del Centre de Política i Administració Fiscals de l’OCDE.

Recordem que el passat 4 d’agost el Fòrum Global per la Transparència i l’intercanvi d’informació fiscal de l’OCDE va fer públic l’informe sobre Andorra que cobreix la segona fase relativa a la implementació dels estàndards recomanats per aquell organisme internacional en l’àmbit de la transparència de l’activitat financera. Un informe que reconeix que Andorra acompleix parcialment el conjunt de les recomanacions establertes per l’organisme regulador internacional.

Durant la trobada Jaume Bartumeu ha exposat a Pascal Saint-Amans que el nostre grup parlamentari i SDP consideren una qüestió d’Estat el reforçament de la credibilitat internacional, la qualitat i la competitivitat del sistema financer andorrà.

En la mateixa línia, Jaume Bartumeu ha recordat que durant el seu mandat de cap de Govern es van negociar i signar amb divuit estats, entre el mes de setembre del 2009 i el mes de febrer del 2010, uns acords d’intercanvi d’informació prèvia demanda que foren establerts a partir de les bases definides per l’OCDE.

Aquell procés, emparat per la llei 3/2009 votada pel Consell General el mes de setembre del 2009, va permetre que Andorra sortís de la llista grisa dels paradisos fiscals establerta per la mateixa OCDE. D’igual manera l’acord signat amb el Regne d’Espanya va comportar que Andorra sortís de la llista espanyola de paradisos fiscals.

Jaume Bartumeu ha volgut mantenir aquesta trobada per reiterar a Pascal Saint-Amans que l’Estat andorrà ha dut a terme una important transformació de les normes reguladores de l’activitat econòmica i financera durant el curt període que va del setembre 2009 a l’estiu del 2014.

També s’ha expressat al responsable de l’OCDE que el nostre grup parlamentari i SDP defensem la plena participació d’Andorra en l’evolució, actualment en curs en l’àmbit internacional, vers l’intercanvi automàtic d’informació financera amb finalitats tributàries, mitjançant l’anomenada “Norma Comú de Comunicació d’Informació” o NCC, de l’OCDE.

Una norma clarament inspirada en la Llei americana de compliment tributari de comptes estrangers (FATCA).

Amb el ben entès que sempre hem mantingut –tant quan teníem responsabilitats des de Govern, fins el mes d’abril del 2011, com ara, des de l’oposició– la ferma voluntat de contribuir a la consolidació d’Andorra com a plaça financera.

En conseqüència considerem que la signatura per part d’Andorra de la nova norma global promoguda per l’OCDE hauria de fer-se amb prou garanties que places financeres competidores no mantinguin obertes escletxes que suposin que no tothom pot competir en igualtat de condicions en un mercat financer global.

Per això, donant prioritat als interessos generals del país, estem treballant, des de l’oposició però de manera concertada amb el Govern, per avançar en una qüestió de cabdal importància no pas solament pel sector bancari andorrà sinó també, pel futur del país.

París, 28 d’ agost del 2014

(Aquí us podeu descarregar el comunicat en versió pdf)