SDP defensa mantenir les jubilacions de tots els funcionaris en actiu

Autor: L.F.M
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Juliol de 2014

La llei de les jubilacions per nosaltres és una mala llei, tant pel contingut com pel procediment», per això, el grup mixt presentarà una esmena a la totalitat i diverses esmenes al text.

Jaume Bartumeu, president del grup mixt i membre de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), va criticar ahir que, «després de tres anys», el Govern hagi presentat un text amb els funcionaris «en contra» i fent, «un cop més, contraban legislatiu», modificant «12 articles de la Llei de Funció Pública d’amagat».

Precisament, Bartumeu va voler centrar «la batalla» en «si la Llei de Funció Pública s’ha de canviar o no, i en si mantenim o no mantenim els drets», i no en els informes de la Comissió Consultiva i en si la Llei és qualificada o no. I per a Bartumeu, «els drets dels funcionaris en actiu s’han de mantenir». El membre de SDP va dir que «nosaltres mai hem negat que la reforma de les pensions s’hagi de fer, el que entenem que no es pot fer és fer saltar pels aires els drets dels treballadors de l’Administració que porten cotitzant anys», tal i com vol fer el Govern, «aplicant la Llei amb efecte retroactiu».

Per aquest motiu, Bartumeu va reconèixer que, tot i que encara no han començat amb l’elaboració de les esmenes, algunes aniran «en el sentit de mantenir les jubilacions i prejubilacions dels funcionaris que estan en actiu» o almenys evitar que «el canvi sigui tant radical com planteja la Llei».

CRITICA A LA FI DEL ‘FUNCIONARI / «Defensem els serveis públics perquè són l’únic patrimoni dels que no en tenen cap altre», i «perquè Andorra sigui un estat fort, no hem d’aprimar l’administració pública», sinó «tenir una bona policia, una bona justícia, un bona educació, etc», va afirmar Bartumeu. En aquest sentit el president de SDP, Víctor Naudí, va dir que «voler retallar la figura del funcionari és un mal favor a la prestació de servei públic», ja que «més enllà del privilegi, garanteix independència dels poders públics». Naudí també va alertar que amb la figura de l’agent de l’administració de caràcter indefinit «minvarà la preferència de l’andorranitat» i que «nosaltres volem protegir els nostres ciutadans».

Finalment, Bartumeu va assegurar ahir que «la Plataforma és conscient que la situació requereix sacrificis, però no en una sola direcció». La manera d’encarar la negociació el 2009 «era la bona», Toni Martí «els hi va prometre l’oro i el moro i el resultat tots el sabem, ells també».

Complements de responsabilitat/ Sobre els complements de responsabilitat afegida (CRA) fets públics recentment, Bartumeu va recordar que ja els va criticar al debat d’orientació política perquè se n’han donat molts i s’estan utilitzant malament, i va recordar que també va dir que s’havien accentuat a partir del febrer. D’altra banda, va negar que li sembli malament que s’hagin publicat els noms dels directors que cobren quantitats elevades per aquests conceptes i va indicar que «en el moment que s’accepta ser director, s’és un càrrec de confiança política i per tant el sou ha de ser públic».