Bartumeu lamenta que s’hagi deixat de banda el Consell

Autor: M. F.
Font: BONDIA
Publicat el: 8 de Maig de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va expressar la seva disconformitat tant amb el fons com amb la forma de l’acord institucional a què han arribat els comuns i el Govern en matèria de competències i transferències. Considera que es tracta d’un acord “escapçat”, que menysté el paper del Consell General. Afegeix que és “un acord per disfressar un enterrament” i que deixa per a més endavant la resolució del problema.

D’aquesta manera, Bartumeu lamenta que no s’hagi tingut en compte el Consell General, que no ha estat “ni convidat ni informat”, i va afegir que aquest acord institucional dista molt del que es va assolir el 1992 al voltant de la Constitució. Afegeix que es dóna al parlament un mer “paper de figuració” i no entén tampoc les funcions arbitrals que sembla que se li volen atribuir.

Un altre dels aspectes que Bartumeu va titllar d’“inadmissible” és que no es respecti la llei de transferències i que a més es faci palès aquest incompliment. En aquest sentit, considera que la llei s’ha de complir i que si no es té aquesta voluntat el que cal és “modificar-la”.

Tot i que va exposar que des de Socialdemocràcia i Progrés no compartien la proposta del ministre de Presidència, Antoni Riberaygua, la va qualificar de “valenta” . Va afegir que la seva aposta és la de, en el marc de la Constitució, “eliminar duplicitats de serveis” i ja va avançar que en les properes setmanes, i sobre la base del treball que s’està fent a nivell intern del grup parlamentari, presentaran un text de reordenació de l’àmbit competencial. Es tracta, però, d’una proposta “de futur” ja que va admetre que no hi haurà temps suficient, tenint en compte el volum de feina que tenen ara com ara els grups parlamentaris, perquè sigui tractada en aquesta legislatura.

Cal recordar que Bartumeu ha presentat una pregunta respecte de les negociacions entre els comuns i el Govern perquè sigui resposta pel cap de l’executiu i ja va avançar que des del grup mixt el que faran serà expressar la seva “oposició i disconformitat” tant amb el fons com amb la forma amb què s’ha tirat endavant l’acord, és a dir que exerciran la seva tasca de control al Govern i alhora definiran la seva proposta.

A l’últim, i qüestionat sobre el criteri que ha emès el Govern sobre la proposició de llei del matrimoni homosexual presentada pel PS, Bartumeu va reiterar que ells defensen el matrimoni per a totes les persones i “amb el nom que hi toca”. També va destacar que en aquest aspecte sembla que el Govern i el grup parlamentari demòcrata semblen “no anar a l’hora”.