El grup mixt vol augmentar la “transparència” en les beques

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 6 de Maig de 2014

El grup parlamentari mixt ha presentat 25 esmenes al projecte de llei d’ajuts a l’estudi presentat pel Govern. En un comunicat fet públic ahir, el grup parlamentari assenyala que la “voluntat política” de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) és “augmentar la transparència en la convocatòria d’ajuts” i reforçar el suport públic als alumnes amb necessitats educatives especials que s’hagin d’escolaritzar a l’estranger.

La consellera general del grup parlamentari mixt, Sílvia Bonet, ha estat l’encarregada de presentar les 25 esmenes al projecte de llei d’ajuts a l’estudi que va entrar a tràmit parlamentari el Govern. Una de les finalitats que busca SDP és reforçar el suport públic als alumnes amb necessitats educatives especials que s’hagin d’escolaritzar a l’estranger i, en aquest sentit, es proposa afegir un nou paràgraf a l’exposició de motius.

D’altra banda, les esmenes fan referència a la necessitat que els nacionals andorrans puguin accedir a una beca encara que no resideixin efectivament al Principat. “No podem discriminar nacionals andorrans per qüestions de residència efectiva”, afirma el grup per motivar l’esmena sobre aquest punt.

Igualment, des del grup mixt es reclama que la presentació de la matrícula sigui un requisit indispensable per disposar de l’import de l’ajut.  Bonet també proposa la creació d’un premi nacional a l’estudi professional per premiar els qui cursen aquests estudis, ja que el Premi Nacional a l’Estudi no inclou el batxillerat professional.

Les esmenes també volen millorar el redactat en l’àmbit del procediment administratiu de revisió dels ajuts en cas de frau o falsejament de dades, de manera que quedi clar que el Govern ho ha de trametre a la Fiscalia en els casos en què es detectin indicis de delicte.

Finalment, les esmenes del grup parlamentari mixt també van encaminades a subratllar que aquesta llei no es pot separar del reglament que l’acompanya, i per aquest motiu es proposa que mentre no hi hagi un reglament publicat continuï vigent la llei del 2002, abans de fer qualsevol convocatòria amb aquestes bases i per evitar canvis de condicions en ajuts ja atorgats. “Seria temerari fer una convocatòria amb aquesta llei sense que el reglament estigui llest”, s’afirma des del grup mixt.