La primera llei de serveis socials rep el suport de DA i el grup mixt

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 25 d'Abril de 2014

L’ordre del dia de la sessió d’ahir del Consell General, incloïa també, a més de l’IRPF, una altra de les lleis que més expectatives han aixecat en la present legislatura. I és que si Andorra no ha tingut mai una llei de l’IRPF tampoc ha existit fins ara una llei de serveis socials i sociosanitaris.

El text va comptar amb els vots a favor dels parlamentaris dels grups demòcrata i mixt, mentre que els socialdemòcrates s’hi van mostrar frontalment en contra en considerar que s’ha optat per un model “assistencialista i de beneficència” en aquest àmbit. “No ens queda més remei que votar-hi en contra perquè es tracta d’una iniciativa política que impulsa l’abdicació per part del Govern de la seva responsabilitat pública”, va manifestar la consellera socialdemòcrata Mariona González.

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, va celebrar que per primera vegada es reguli en un sol text totes les prestacions socials i el paper que han de tenir els diferents actors que hi intervenen. Segons va recordar Rodríguez, fa trenta anys que hi ha serveis socials a Andorra, però fins ara no hi havia hagut una llei que garantís la coordinació i la continuïtat del sistema.

La ministra va recordar que serà a partir d’ara quan es podrà elaborar una cartera de serveis. La consellera demòcrata Celine Mandicó va considerar que és una llei “adaptada a les necessitats d’Andorra” i que fa possible un model “sostenible i perdurable en el temps”. Es tracta, segons va dir, d’un text que no dóna un paper residual a l’Estat, una de les principals queixes dels socialdemòcrates, “sinó que aquest actua quan es necessita”.

D’aquesta manera es referia a un dels punts de la proposició de llei que han aixecat més debat, com és la coresponsabilitat que tindran els familiars del beneficiari de les prestacions, fins i tot aquells que no formin part del nucli familiar. Els demòcrates entenen que són els obligats familiars els que s’han de fer càrrec, en primera instància, de les despeses fins allà on puguin en funció dels seus recursos.

La consellera socialdemòcrata Mariona González va opinar que amb la regulació “s’abdica el principi de responsabilitat pública de l’Estat”. A banda, va afirmar que els treballadors socials hauran de dedicar molt més temps “a una feina de comptable i d’investigació” que a la que els pertoca realment i va expressar la seva perplexitat perquè no s’hagi admès la prestació per desocupació involuntària en aquesta llei.

Per la seva banda, la consellera del grup mixt Sílvia Bonet va destacar les modificacions introduïdes al text en comissió “tot i que ens hauria agradat que hagués millorat encara més” i va anunciar un seguiment acurat de l’aplicació de la llei. Un dels aspectes que Bonet va destacar és que es canvia el tipus de llindar utilitzat per poder accedir als serveis.