Bartumeu: «S’ha obert la caixa de pandora amb l’IGI reduït per a l’esquí»

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 10 d'Abril de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, creu que el Govern ha obert «la caixa de Pandora» cedint a les peticions del lobby de les estacions d’esquí pel que fa a la rebaixa de l’IGI. Bartumeu, que va fer aquestes declaracions a RNA, va afegir que amb aquesta cessió, «ara tothom demana una rebaixa».

Jaume Bartumeu creu que la imposició indirecta ja està «molt exprimida» i que queda prou recollida en l’IGI. D’aquesta manera va respondre a les manifestacions fetes per l’excap de Govern, Marc Forné, en què lamentava que abans d’implementar la imposició directa no s’hagués desenvolupat prou la indirecta. Bartumeu creu que l’IGI abasta el conjunt de la imposició indirecta i que es pot «apretar més o menys la taxa». En aquest sentit, va dir que «més aviat el Govern ha obert la caixa de pandora fent seguidisme al lobby de les estacions d’esquí i ara tothom demana una rebaixa».

El president del grup parlamentari mixt també va parlar de l’acostament d’Andorra a Europa i va assenyalar que l’acord d’associació és el més adequat. En aquest punt, Bartumeu va recordar que «no es volia l’acord d’associació perquè és el que nosaltres i especialment el Jaume Bartumeu havia defensat» i que al final Europa ha dit que aquesta és la millor opció per canalitzar les relacions amb Andorra. D’altra banda, creu que demanar l’adhesió a la Unió Europea seria un «acte d’irresponsabilitat» perquè el país no està preparat per negociar un tractat d’aquestes característiques i assumir tot el que comporta. A més, Bartumeu va afegir que amb la situació de «conflictivitat» que es viu al continent, Europa «no està per la labor» com s’ha demostrat amb el cas de San Marino que va fer una campanya d’adhesió quan no estava preparat i que ara està en la mateixa via de l’acord d’associació.

L’intercanvi d’informació no fa por / Pel que fa a l’intercanvi automàtic d’informació fiscal, Bartumeu va recordar que ja havia alertat que s’anava en aquesta direcció i que cal deixar clar que el país respecta els estàndards internacionals. Respecte a la retroactivitat, Bartumeu creu que no cal «fer por» en aquesta qüestió perquè el que volen des de Brussel·les, l’OCDE i els EUA és que el país avanci cap a la transparència però no insistiran en la retroactivitat.