Bartumeu adverteix que no hi ha marge de negociació amb la UE

Autor: REDACCIÓ / AGÈNCIES
Font: BONDIA
Publicat el: 10 d'Abril de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va assegurar ahir que Andorra no té marge de negociació amb la Unió Europea i va instar l’executiu a no donar “falses expectatives que estem en situació de poder fer una gran negociació perquè no és veritat”.

L’excap de Govern, que va demanar seny als dirigents amb les seves manifestacions ja que “Brussel·les no fa vestits a mida segons les necessitats dels països”, va fer aquestes manifestacions al programa Ara i Aquí d’RNA, on va afirmar que la manca de marge de maniobra no és per la falta de voluntat política del Govern de torn “sinó perquè Brussel·les és una màquina que, quan s’engega, posa ella les línies vermelles, nosaltres no estem en condicions de posar línies vermelles”.

D’altra banda, el president del grup mixt també va assenyalar que l’acord d’associació és el més adequat per acabar de tancar l’encaix del Principat amb Europa. En aquest punt, Bartumeu va recordar que “no es volia l’acord d’associació perquè és el que nosaltres, i especialment Jaume Bartumeu, havíem defensat” i que al final Europa ha dit que aquesta és la millor opció per canalitzar les relacions amb Andorra.

Així mateix, Bartumeu va deixar clar que demanar l’adhesió a la Unió Europea seria un “acte d’irresponsabilitat” perquè el país no està preparat per negociar un tractat d’aquestes característiques i assumir tot el que comporta. A més, va afegir,  amb la situació de “conflictivitat” que es viu al continent Europa “no està per la labor”, com s’ha demostrat amb el cas de San Marino, que va fer una campanya d’adhesió quan no estava preparat i que ara està en la mateixa via de l’acord d’associació.

Bartumeu també va insistir que el Govern ha obert “la caixa de Pandora” cedint a les peticions del lobby de les estacions d’esquí pel que fa a la rebaixa de l’IGI, fet que ha comportat que ara tothom demani una rebaixa.

Bartumeu considera que la imposició indirecta ja està “molt espremuda” i que queda prou recollida en l’IGI. D’aquesta manera va respondre a les manifestacions fetes per l’excap de Govern Marc Forné, en què lamentava que abans d’implantar la imposició directa no s’hagués desenvolupat prou la indirecta. Bartumeu creu que l’impost general indirecte abraça el conjunt de la imposició indirecta i que “es pot ajustar més o menys la taxa”.