DA tomba la proposta del PS per fer créixer la recaptació per IGI bancari

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 4 d'Abril de 2014

El debat sobre el que s’ha deixat de recaptar el 2013 per l’IGI bancari va continuar ahir al Consell General amb els respectius arguments ja coneguts. Els socialdemòcrates van insistir que l’Estat ha perdut uns 20 milions d’euros amb relació al que s’ingressava amb l’ISI procedent del sector bancari. Per la seva banda, els demòcrates van recalcar que es tracta d’impostos que no es poden comparar i que, en tot cas, la desviació respecte al que s’havia previst recaptar inicialment és de 4,5 milions.

El cert és que la proposició de llei presentada pel grup socialdemòcrata va ser tombada per  la majoria, tot i que tres consellers demòcrates es van abstenir en equivocar-se a l’hora de prémer el botó, mentre que el grup mixt va votar a favor de la presa en consideració. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va acusar els socialdemòcrates de fer “demagògia” sobre aquesta qüestió i de voler llançar “missatges alarmants” al carrer, al mateix temps que va reiterar que el text presentat suposaria establir una doble tributació sobre el sector bancari, no respecta el principi de neutralitat de l’impost i representaria al final un increment de preus per als clients. Cinca va opinar que és un “error flagrant” voler comparar l’IGI amb l’ISI, i va manifestar que si el que es pretén és gravar més els bancs, això s’ha de fer a través dels impostos directes.

En la mateixa línia que el ministre, la consellera demòcrata Meritxell Mateu va demanar als socialdemòcrates que deixin de comparar “naps amb cols” i va opinar que la proposta presentada “no soluciona res”. “En tot cas parlem d’uns 5 milions i no de 20”, va insistir Mateu.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios,   va respondre un per un als arguments que el Govern havia expressat en el seu criteri desfavorable a la proposició de llei. Segons va afirmar, la proposició de llei presentada pel seu grup no crea una doble imposició i respecta la neutralitat i, pel que fa al possible augment de preus per als usuaris, va dir que independentment de la fórmula de recaptació que es defineixi “els bancs sempre ho poden fer”.

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, es va mostrar a favor de la presa en consideració de la proposició per posar de manifest el seu descontentament amb el funcionament de la Llei de l’IGI. Segons va dir, són les esmenes presentades al seu dia pels demòcrates les que han provocat que hi hagi menys ingressos per IGI bancari. Tot i així, va advertir que caldria “molta feina” per fer compatible el text amb la Constitució  i per corregir les “deficiències tècniques”. I coincidint amb els demòcrates, Bartumeu va opinar que si es vol fer que la banca pagui més, això s’ha de fer a través de l’impost de societats, una opció que ara per ara no preveu el Govern.

Assentiment en la presa en consideració de la proposició de llei de partits polítics

Els tres grups parlamentaris van decidir ahir per assentiment la presa en consideració de la proposició de llei qualificada de partits polítics. Es tracta d’una llei que ha de servir, segons va explicar Ladislau Baró, president del grup demòcrata, impulsor del text, per “institucionalitzar” els partits polítics, com a peça clau que són de la democràcia representativa. A més, farà més transparent el finançament dels partits, amb la qual cosa es compliran les recomanacions del Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco). El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va manifestar que tot i el suport global del seu grup al text presentaran esmenes, entre altres coses per incloure-hi la “prohibició” que les persones jurídiques puguin fer donacions als partits. Per la seva banda, la consellera del grup socialdemòcrata Rosa Gili va destacar també la importància d’una llei d’aquest tipus, especialment quan hi ha una situació “preocupant” de desconfiança envers els polítics, i va anunciar també esmenes del seu grup. Els tres grups van coincidir també en la necessitat de modificar el reglament del Consell perquè hi hagi més control i transparència en les despeses dels grups.