Cinca espera la recaptació de l’IS per decidir si apuja el tipus a la banca

Autor: GLÒRIA GURDÓ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 4 d'Abril de 2014

El Consell General va rebutjar ahir la proposició de Llei per modificar l’IGI bancari presentada pel grup socialdemòcrata i defensada pel seu president, David Rios. En un discurs titllat de «populista» per la majoria parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA), Rios va recordar al Govern que «ha deixat d’ingressar més de 20 milions d’euros si comparem els números de què disposem amb els del 2012», abans de l’entrada en vigor del nou impost indirecte. I va reiterar que «un règim especial no trenca l’impost sinó que es basa en altres paràmetres per compensar el greu error del Govern que ha deixat d’ingressar molts diners i que encara perd 60.000 euros cada dia». Amb tot, el ple va tombar la proposició del grup parlamentari socialdemòcrata per 17 vots en contra, sis a favor i 3 abstencions.

Un resultat una mica estrany perquè el grup només compta tres consellers com el grup mixt que també hi va votar a favor per mostrar que no estan d’acord amb l’aplicació de la Llei general de l’IGI. Les abstencions van ser de dues conselleres i un conseller democràtes, Sílvia Riva, Patricia Riberaygua i Miquel Aleix, que es van equivocar, tal com ho van manifestar al síndic general, Vicenç Mateu, a l’hora de prémer el botonet.

Amb tot, Mateu no va jutjar convenient repetir la votació, perquè el resultat final era el mateix. Si aquesta va ser l’anècdota del ple d’ahir, el to general de la sessió va ser força instructiu. Tant el ministre de Finances, Jordi Cinca, com la consellera de DA, Meritxell Mateu, van explicar perquè no creien en la proposició de llei dels socialdemòcrates, que tindria per efecte augmentar l’impost a l’usuari dels serveis bancaris, que és «qui en realitat paga l’impost indirecte i no la banca que només el recapta», va puntualitzar Mateu. Cinca va afegir que la proposició de Llei de modificació de l’IGI socialdemòcrata «és un text que vulnera la neutralitat de l’impost, que comporta una doble imposició i que acabaria repercutint en un augment de preus per als usuaris, i a més tampoc permetria a les empreses deduir l’IGI suportat».

Més impostos directes / En acabar el ple, el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va argumentar que «si s’hagués pres en consideració la proposició de llei presentada pels socialdemòcrates s’hauria hagut de modificar molt perquè tècnicament és molt deficient i políticament també». I va coincidir amb la majoria en que la proposició de llei era discriminatòria en quant castigava el sector amb una doble imposició, cosa que d’altra banda apunta, si més no, indicis d’inconstitucionalitat. Bartumeu va concloure que «si el que es vol és que la banca pagui més, augmentem-li el tipus de l’Impost de Societats (IS), ja sabem que ens diran que no però la decisió també és del Consell General». I va descartar fer-ho a través de l’IGI. Una opció que Cinca va reconèixer més àgil però que va jutjar «precipitat posar-ho ara sobre la taula quan sabem que aquest any serà el primer en què tindrem la recaptació total de l’IS amb el 10% previst a la llei». I va estimar més prudent avaluar primer la recaptació de l’impost.

El deduïble / Bartumeu també va llançar en la seva intervenció que «a Europa tenen molt clar el que és suportat i el que és repercutit», per quant el Govern posa ara un sostre a les deduccions del sector. Un argument que va ser reprès per Cinca que va matisar que es deduirà el que afecta a l’activitat. Cal recordar que en l’últim exercici la banca va deduir partides importants gràcies a les operacions immobiliàries que va realitzar.