SDP retreu el poc avenç amb les competències

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 6 d'Abril de 2014

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va criticar ahir amb duresa la “marxa enrere”, en paraules del seu president, Víctor Naudi, que s’ha fet en la negociació entre comuns i Govern per a l’establiment d’un nou marc competencial.

Des de la formació es va lamentar que “després de dos anys i mig” abordant un assumpte que, va recordar Naudi, “era un punt transcendental de la legislatura” ara es vegi que “el gran avenç ha estat establir un mètode de treball”. Al seu entendre, tot això “és una burla a la ciutadania”.

Aquest va ser un dels assumptes tractats durant la reunió ordinària del consell nacional de la plataforma. Els participants van valorar de forma crítica que els pròxims passos en la negociació siguin reunions sectorials entre comuns i ministeris i que es busqui ara canviar diferents lleis però no tocant la de competències. Naudi va lamentar que “es va posar al ministre de la Presidència perquè hi estigués bastant a sobre, però la legislatura s’està acabant i això no està avançant gens’”.

Preguntat sobre quina seria la posició de la plataforma, el president d’SDP va defensar que “cal mantenir l’estructura d’Estat i el principi d’autogovern dels comuns, però hi ha una clarificació a fer i cal delimitar les competències dins d’uns principis constitucionals”. Naudi va admetre que “algunes s’han de traspassar i d’altres han de ser conjuntes”, però va advertir que, en cap cas, el diàleg hauria d’haver-se portat “de la forma com ho va proposar Govern, que gairebé imposava”. Això, va assegurar, és en bona part el motiu “del fracàs” del procés.

La seva opinió va ser referendada pel portaveu de la plataforma, Delfí Roca, que va apostar per “fer la clarificació de les competències sobretot per evitar duplicitats”, ja que “la gent es pregunta si és sostenible i eficient un sistema amb tantes administracions”. Tots dos van lamentar que, amb tot el temps de negociació, no s’hagi arribat a cap acord sobre àmbits com el cens o les escoles bressol que, al seu entendre, tenen una solució molt lògica.

COMITÈ ÚNIC A LES VALLS DEL NORD

SDP va aprovar ahir la creació del comitè local de les Valls del Nord, que aplegarà els afiliats a la plataforma de la Massana i Ordino. En total, i com va apuntar el nou coordinador, Felip Gallardo, hi hauria unes quinze persones. La voluntat, però, és treballar per ser “propers a la gent” i d’aquesta forma anar incrementant gradualment el nombre de suports a aquestes dues parròquies.

En aquest sentit, el portaveu d’SDP, Delfí Roca, va voler posar en relleu que el fet d’aplegar dues parròquies en un sol comitè local “manifesta la nostra concepció del que és Andorra” i és una aposta per “fugir d’una estructura tradicionalista”.