La solució a la davallada d’ingressos per l’IGI bancari divideix els grups

Autor: GABRIEL PÉREZ / JORDI SALAZAR
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 4 d'Abril de 2014

La davallada de recaptació per a l’Estat que va suposar el 2013 l’entrada en vigor de l’IGI bancari, xifrada en uns cinc milions d’euros pel Govern i per la majoria demòcrata, va protagonitzar ahir la sessió al Consell General.

El ple va refusar la proposició de canvi en la llei que havia entrat a tràmit el PS, però els tres grups van evidenciar tenir diferents idees sobre com es pot resoldre la qüestió. Els socialdemòcrates, lògicament, van defensar el seu text. DA, tant des de la bancada parlamentària com la de l’executiu, el projecte de llei que en breu ha de ser acceptat a tràmit. I Jaume Bartumeu va llançar la proposta del grup mixt: apuntar directament el sector financer amb un tipus especial pel que fa a l’impost de societats.

I és que, malgrat donar suport a la presa en consideració del text del PS –refusada per la majoria taronja– Bartumeu va voler posar en relleu que era, al seu entendre, “tècnicament i políticament molt deficient”, i va justificar el vot favorable a acceptar-lo a tràmit per la necessitat de “manifestar la crítica als problemes generats” per l’actual normativa, va recordar, fruit dels canvis en comissió introduïts per DA. El líder del grup mixt va afirmar que “si el que es vol és fer pagar més a la banca, que nosaltres ho volem, seria millor fixar un tipus incrementat de l’impost de societats”.

Aquesta possibilitat ja va ser descartada ahir mateix pel Govern. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va apuntar que “seria precipitat posar-ho ara damunt la taula quan sabem que aquest any serà el primer en què tindrem la recaptació de total amb el 10%”, i va defensar que “és més apropiat esperar a veure el resultat del 2014 per saber si s’ha ingressat el que correspon per aquest impost”. Sobre la proposta de llei feta pel PS, va reiterar els arguments ja indicats pel Govern en el seu criteri: pèrdua de la neutralitat, possibilitat de doble imposició i risc d’increment de preus per al consumidor. En canvi, va dir que el projecte de llei enviat ja al Consell i pendent de l’acceptació a tràmit servirà per solucionar les disfuncions detectades i va acusar el PS de voler “enviar el missatge al carrer que ells són els que faran que la banca pagui més i el Govern és qui ha fet que paguin menys”.

Des del grup socialdemòcrata, Ríos va refusar els arguments de l’executiu –compartits també per la bancada taronja– i va manifestar que el text “assegura un nivell de tributació similar al que hi havia amb l’ISI. A la vegada, va insistir que el 2013 s’han deixat d’ingressar més de 20 milions en impostos provinents del sector financer i, en canvi, “s’ha augmentat el marge de benefici de les entitats”.

De la seva banda, la consellera demòcrata Meritxell Mateu va recordar que “ja tenim damunt la taula una modificació feta pel Govern i va lamentar que “el PS s’equivoca quan vol comparar l’IGI bancari amb l’ISI, que són dos impostos de natura diferent”.

PAS ENDAVANT AMB LA LLEI DE PARTITS

Els tres grups parlamentaris van acceptar per unanimitat la tramitació de la proposició de llei de partits polítics proposada per DA. El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va defensar que el text suposa un pas “cap a la institucionalització” de les formacions, a la vegada que va apuntar que permetrà “més democràcia i participació interna i més transparència”. Des del grup mixt es va recordar que la proposta ha de permetre complir les recomanacions del GRECO, mentre que el PS va mostrar-se convençut que servirà per recuperar la confiança en la política.

D’altra banda, el Consell també va prendre en consideració la reforma de la Llei de patrimoni cultural, tot i el vot contrari d’un PS que va avisar que hi ha articles “inconstitucionals”.