El PS insisteix que el Govern ha de participar en la gestió del Madriu

Autor: D. S.
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 4 d'Agost de 2011

El grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata va fer públic ahir el text que l’anterior Govern havia elaborat com a pla de gestió de la vall del Madriu i en el qual les competències eren compartides entre l’administració central i les comunals.

El document es va redactar introduint variacions al que havien fet les quatre corporacions implicades, la d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.

Des del PS es va argumentar la publicació del document per evidenciar que “al text que pretén proposar el govern d’Antoni Martí hi ha molts punts conflictius”, i que aquest “és un problema que no està solucionat, com pretén”, en referència a les declaracions del cap de l’executiu. I es va assegurar que “apartar el Govern de la gestió de la vall va en contra de la Llei 9/2003 del Patrimoni Cultural d’Andorra”.

En el text proposat pels socialdemòcrates l’element més destacat és que es treia, respecte del document base de les administracions locals, poder als comuns dins de la Comissió de Gestió. El redactat de les corporacions preveia que la Comissió tindria quatre membres, un en representació de cada parròquia. Mentre que en la proposta del PS hi havia vuit integrants, quatre dels comuns i quatre designats per representar el Govern els àmbits de patrimoni cultural, natural, agricultura i medi ambient.

Finançament
El document del PS i l’aprovat per l’executiu de DA tenen una coincidència. Es tracta de l’apartat del finançament, que és l’únic que el govern de Martí ha canviat respecte al text dels comuns. S’ha suprimit que “totes les despeses d’inversió i de funcionament, necessàries a la conservació, manteniment i preservació del bé cultural seran pressupostades pel Govern” i s’hi ha afegit que les actuacions “es poden acollir als ajuts de l’executiu”. El PS fixava a més al seu pla de gestió que la decisió respecte al pressupost anyal la prenguessin totes les administracions de la Comissió de Gestió, i no només per part del comuns.

D’altra banda, el grup socialdemòcrata va destacar ahir que considera que alguns apartats del document que s’ha aprovat i que havien elaborat els comuns podrien plantejar “un problema jurídic”, com que cada comú pot explicar les riqueses naturals “en règim d’autonomia i d’autogovern per part del mateix, amb independència absoluta”; que la Comissió designi el director “sota la modalitat de càrrec de confiança”, o que el director i el personal de la Comissió de Gestió es contracti sota el règim de “dret laboral privat”.

El text del PS també eliminava la referència sobre que “tot accés rodat a la vall del Madriu” necessiti “l’informe favorable de la Unesco” que ara s’ha inclòs i que fa uns dies, el secretari de la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco, Jean-Michel Armengol, va dir que aquest article “és una manera políticament cor­recta, diplomàtica, de dir no” a cap ampliació de la carretera que travessa la vall, perquè “evidentment la Unesco dirà que no”. L’alternativa del PS fixava la creació d’un consell consultiu sense representant del Govern, mantenint el de la Unesco, el dels propietaris de terrenys, el de les associacions de defensa de la natura, i afegint l’Associació de Pagesos, les federacions de caça i muntanyisme, el d’Andorra Turisme, FEDA, Capesa i el de l’Icomos.

SOL·LICITUD DELS GRUPS ECOLOGISTES

Els col·lectius ecologistes ADN, Apapma, i el Club Pirinenc han sol·licitat als diferents comuns implicats tenir accés al pla de gestió de la vall del Madriu, segons va explicar la presidenta d’ADN, Carolina Motwani. “Només volem que ens el deixin veure perquè formem part del procés”, va manifestar Motwani. També va demanar que es retardi l’aprovació, “és una mica precipitat. Al setembre es pot parlar i aprovar al novembre. El 2012 és el punt final, però és un pla que ens interessa a tots”, i va assegurar que es plantegen transmetre a la Unesco “el que està passant” i les preocupacions dels grups.