Bartumeu diu que «no podem cedir» en l’IVA però admet canvis en l’assegurança d’atur

Autor: e. o. g
Font: més andorra
Publicat el: 29 d'Abril de 2009

Els 52 candidats de l’Alternativa i el comitè directiu del Partit Socialdemòcrata (PS) es van reunir ahir a la tarda per valorar els resultats electorals i els escenaris de futur que es dibuixen, i donar un mandat al seu cap de llista, Jaume Bartumeu, per parlar amb les altres formacions amb representació parlamentària.

Tot i que després de la trobada no es van fer declaracions, Bartumeu ja va avançar al matí que vol parlar amb tothom: «M’ho plantejo tot i no excloc res». Però va advertir que en l’impost sobre el valor afegit «no podem cedir». Per als socialdemòcrates, aquest punt és innegociable «si es vol un acord seriós amb Europa». Per això Bartumeu va advertir Andorra pel Canvi que, «o evoluciona, o no ens podrem posar d’acord en un tema cabdal», ja que entén que el model proposat per la plataforma liderada per Eusebi Nomen «és de difícil conjuminació ». De la mateixa manera i dirigint-se més a Coalició Reformista, va considerar que «seríem la riota de Brussel ·les» si es pretengués fer passar el 5% del salari dels treballadors retingut per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) com un impost sobre les rendes de les persones físiques, però va matisar que, malgrat això, les dues formacions «estem d’acord que hi ha d’haver una imposició directa».

On sí que estan disposats a cedir els socialdemòcrates és en la proposta «d’assegurança d’atur involuntari». Acceptarien fer-hi modificacions. «No tindrem cap problema a acceptar un nou redactat», va assegurar Bartumeu, si la proposta és tècnicament viable i respecta els valors i principis dels socialdemòcrates. Així, Bartumeu vol arribar a un gran acord com el que es va assolir per aprovar la modificació de la Llei de la CASS durant la legislatura passada.

D’altra banda, i parlant sobre la futura formació del Govern, el representant de la llista més votada va explicar que descarta un govern de concertació «basat en una distribució de llocs» entre les forces polítiques, «sense un acord en els eixos programàtics». Així, va comentar que «una cosa són els pactes d’Estat i la concordança en els grans temes de país, i una altra, les unanimitats insanes ». De totes maneres, Bartumeu va insistir que «no vull, avui, plantejar-me un escenari que margini la segona força» i que «Andorra necessita que anem tots junts». De la mateixa manera, va voler deixar clar que, encara que haguessin obtingut la majoria absoluta, haurien seguit «la mateixa línia» i que faran les coses de manera que l’oposició pugui «jugar en millors condicions» que en les que els liberals els van deixar a les legislatures anteriors.

Bartumeu també va valorar que «ara comencen les dificultats», però es va mostrar decidit a «fer la feina que podríem haver començat fa quatre anys». El candidat socialdemòcrata és conscient de la feina que tindrà l’Executiu, un cop es constitueixi a partir dels dies 27, 28 i 29 de maig, quan es preveu que tingui lloc la investidura del nou cap de Govern. «Farem menys vacances que l’estiu passat», va bromejar Bartumeu.

Així, el primer que hauran de fer les noves institucions serà complir la Declaració de París i modificar aquelles disposicions que regulin el secret bancari per permetre l’intercanvi d’informació tan demandat des d’Europa i la comunitat internacional. Però Bartumeu creu que «hem d’estrènyer» el calendari establert per la declaració signada pel cap de Govern en funcions, Albert Pintat. Així, la seva intenció és «al juny establir les bases i al setembre, estirant-ho molt, votar-ho». Així, va recordar que el que es demana d’Andorra en aquesta primera fase «no és fer la reforma fiscal», sinó de modificar la legislació relativa al secret bancari.

Pel que fa a les relacions amb la Unió Europea, el líder socialdemòcrata va comentar que l’adhesió «avui és inviable», ja que no s’està a punt per acceptar les quatre llibertats previstes per l’organització, en què s’inclou la llibertat de circulació de persones. Bartumeu va afegir que, amb els «problemes que té per funcionar» l’Europa dels 27, «si piquem a la porta, tampoc ens obririen», però va manifestar que l’acord d’associació que proposa «ja és un gran salt endavant».

pdf3.jpg