Sumar per millorar

Autor: MARIAN SANCHIZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Novembre de 2019

La ciutadania reclama i anhela projectar-se de manera diferent cap al futur. La ciutadania vol deixar de volar per aterrar i, compartint aquesta aspiració ciutadana, des de les plataformes en què participem Progressistes-SDP a Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany caminem ja cap a la reinvenció política.

En la preparació de les eleccions comunals del 2015 els Progressistes ja vam defensar que era positiu articular plataformes transversals integrades per persones que volguessin aportar dedicació i propostes al servei de la ciutadania, al servei de l’interès general.

Aleshores només ens en vam sortir a Sant Julià de Lòria, amb la plataforma Laurèdia en Comú que fou pensada amb la decisiva aportació dels membres del Comitè Local de Sant Julià de Lòria de Progressistes-SDP. Aquesta participació en la majoria comunal de Laurèdia en Comú ens ha portat a treballar, amb altres consellers i conselleres comunals que són membres de DA.

Precisament la positiva experiència de compartir i treballar plegats amb d’altres formacions polítiques ens ha portat a aprovar, en la nostra Assemblea del 14 de setembre del 2019, una ponència que confirmava la nostra voluntat de repetir-la.

Així vam aprovar que els comitès locals tinguessin autonomia per a explorar les possibilitats d’acord a cada parròquia, sense exclusives a priori. L’única exigència que ens vam imposar va ser treballar en els temes que preocupen i en els que des de Progressistes podíem aportar solucions.

El nostre objectiu tenia i té una clara orientació social, una voluntat de redreçament democràtic, i de fer-ho des de la majoria comunal, com ho hem estat fent aquests darrers quatre anys a Sant Julià de Lòria.

Després de diverses reunions hem aconseguit acords a Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany per participar, en comú amb altres forces polítiques, i, també, amb persones que s’han afegit individualment, a una proposta positiva. Són, tots ells, acords adreçats a sumar per millorar cadascuna de les parròquies en les quals participem en candidatures, que parteixen de l’acceptació de les institucions i de l’anàlisi de la llei electoral que, pel que fa als comuns, obliga a establir els acords de governabilitat abans de les eleccions, en el moment de confegir les candidatures.

Els acords que hem fet no són per anar contra ningú. De vegades, per alguns polítics radicals, el «tots contra tots» sembla més atractiu. No compartim considerar l’adversari com un enemic a destruir. Ens agrada molt més el «entre tots i per a tots», perquè dividint i excloent no hi ha futur. Sumant n’hi ha molt.

La ciutadania vol veure i vol sentir que les opcions polítiques no són «guerres de guerrilles», no vol més agressivitat verbal ni enfrontaments estèrils que no porten enlloc. Vol diàleg i entesa, i no només de paraula, sinó també d’accions.

La política és equilibri, pacte, flexibilitat i renúncia. La política és parlar i escoltar i també solucionar problemes de forma realista.

Aquesta és la feina de les nostres candidates i candidats.