SDP lamenta que el Govern segueixi “ocultant” la negociació amb la UE

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 2 d'Octubre de 2019

Progressistes-SDP va lamentar ahir que, igual com feia el Govern d’Antoni Martí, l’executiu de Xavier Espot “continuï ocultant” informació amb relació a la negociació amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació.

Així ho va posar de manifest ahir el president de la formació, Jaume Bartumeu, que va criticar que malgrat “la pretesa explicació pública” amb la ronda de reunions de poble previstes, el que “està fent el secretari d’Estat d’Afers Europeus és una mala còpia del que ja feia fa mesos el Govern de San Marino”.

En aquest sentit, Bartumeu, que va recordar que des de l’executiu sanmarinès s’informava la resta de formacions polítiques però també els agents econòmics i la ciutadania sobre els efectes de l’acord d’associació i els avantatges o desavantatges que podria suposar, va assegurar que “el Govern no està explicant la negociació amb la UE, sinó conceptes genèrics de què és una acord d’associació”, un fet que ja s’hauria pogut fer amb anterioritat i que per tant “va amb quatre anys de retard”.

I és que pel líder de Progressistes-SDP “el que s’ha de posar damunt la taula són els documents de la negociació” i poder traslladar així els efectes que tindrà per a la ciutadania i per a l’economia del país l’acord d’associació.

Així mateix Bartumeu, que va lamentar també que es digui que cal anar a negociar amb el màxim d’arguments i propostes possibles però que “no se’n senti cap” ni d’uns ni d’altres, va carregar durament i va mostrar la seva preocupació per la “petulància amb la qual el secretari d’Estat està enfocant el seu circuit parroquial”.

En aquesta línia, el president de Progressistes-SDP va retreure a Landry Riba que en la primera de les reunions, la de dilluns a Canillo, hagués fet afirmacions com que “la UE no ens coneix suficientment bé per fer propostes que ens vagin bé”.

Bartumeu, que va assegurar que creure’s amb la potestat de poder dir si la UE coneix bé o no coneix bé el Principat és una “petulància digna de l’època de Marc Forné”, va lamentar que amb aquestes manifestacions el secretari d’Estat d’Afers Europeus “dona una bufetada” a la tasca feta, i “molt ben feta”, per les tres darreres ambaixadores prop de la Unió Europea.

Així mateix, el dirigent progressista, que va remarcar que la seva formació “no comparteix en res” la línia d’exposició de Riba, va insistir que és precisament l’actuació que s’ha estat portant fins ara, amb aquest “secretisme”, la que “compromet la negociació”, i va recordar la polèmica generada amb l’annex de Seguretat Social i la qüestió de la prestació d’atur.

A més, Bartumeu va advertir que si es vol guanyar el referèndum, el fet d’“amagar sota la taula documents no ajudarà  la ciutadania a entendre que entre avantatges i inconvenients, l’acord d’associació pot tenir més avantatges”.