“Qui pateix és la dona embarassada, no el copríncep”: entrevista a Àngel Dalmau

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 31 de Març de 2019

Què faria en lloc de The Cloud?
Què faria? Jo ja no hagués enderrocat els edificis. Eren edificis emblemàtics. I total, amb el que ens ha costat i per no fer res. Hauria estat un bon edifici per fer un museu al mig de la capital.

Si només pogués invertir en una infraestructura a Andorra la Vella, quina seria?
Potser no les necessitem, unes infraestructures tan grans, i hem de pensar més en les persones. Necessitem sí o sí una sala de radioteràpia. No sé per què sempre tenim al cap les infraestructures.

Hi ha massa impostos a Andorra, pocs, o en la mesura justa?
Com que la caixa és buida, algú l’ha d’emplenar. Com que gastem els diners amb mànega ampla, els impostos són els que són i potser encara haurem de pagar més.

Com definiria el líder nacional del seu partit?
Josep Roig és una excel·lent persona, una persona molt compromesa i que parla molt clar. És un gran candidat.

És favorable a l’avortament si, com diu el Vaticà, fos obligatori renunciar al coprincipat?
De l’avortament, com hem dit per activa i per passiva, estic d’acord en els tres supòsits. A nivell de coprincipat s’ha de parlar i no es pot fer a la torera. És una qüestió que s’hauria de debatre molt dins del Consell i amb el mateix copríncep. El copríncep és el copríncep i els ciutadans som els altres. Qui pateix és la dona embarassada, no el copríncep.

Tres accions necessàries per millorar el mercat de lloguer?
Posar un topall del preu del lloguer és indispensable. No es pot pujar a la babalà i la prova la tenim recentment amb un candidat d’Andorra la Vella. També s’han de fer uns preus d’acord amb la situació del pis. No és el mateix viure a l’avinguda Meritxell que a qualsevol altre carrer de la parròquia. I adequar els lloguers a les necessitats de la gent.

Els residents han de poder votar a les comunals?
Sí, amb certs anys de residència al país perquè també paguen el foc i lloc com els andorrans.

L’acord amb la UE és positiu per a Andorra?
Evidentment. Estem a Europa. Andorra necessita un acord amb Europa. Com a andorrà vull poder viatjar, estudiar i treballar a qualsevol país europeu com ho pot fer qualsevol europeu.

Entre l’extrema dreta i l’extrema esquerra on se situa vostè i el partit pel qual es presenta?
Jo sóc d’esquerra. I a Andorra es pot parlar d’ideologia política? Tots canvien menys nosaltres que sempre anem en la mateixa línia. SDP és centreesquerra.

És Andorra la Vella la única parròquia on la llista del PS i Liberals és favorita?
Qui ho diu que és la favorita? D’això ja en parlarem. Això és fer volar coloms. Primer propostes sobre la taula i després ja en parlarem. Per què no són favorits els demòcrates o per què no ho sóc jo?