“El fet de ser dones ens obliga a lluitar el doble”: Entrevista a Elizabet Zoppetti

Autor: ARNALD SANLLEHY
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 30 de Març de 2019

El fet que Xavier Espot sigui escaldenc, fa superfavorits els Demòcrates?
No puc obviar que això el faci favorit però també dic que porta una motxilla al darrere que els llasta, com són les dues legislatures al Consell General que han deixat molt marcat el país.

És favorable a taxar els pisos buits? Creu que cal posar un límit màxim de preu per metre quadrat als lloguers?
No sé si taxar-los però sí tenir-los controlats perquè tenim un problema amb l’habitatge i no podem girar-li l’esquena. Sí que hi ha d’haver un topall i nosaltres ho portem al programa.

És favorable a aplicar la taxa turística i, en general, a apujar els impostos?
La taxa s’hauria de discutir al Consell, i no crec que calgui apujar els impostos però sí racionalitzar-los perquè els paguin aquells que els han de pagar.

Creu que l’elector entendrà el pacte PS-L’A?
No ho sé. És un dubte que tinc des que el van anunciar.

És favorable al fet que els residents votin a les comunals? I a reduir els anys de residència per naturalitzar-se?
No veig clar que puguin votar només a les comunals i no a les nacionals. Parteixo de la base que abans de donar-los el vot, es podria reduir en 10 els anys per tenir accés a la nacionalitat.

És vostè proavortista? Està disposada que sigui una república si fos necessari per aconseguir-ho?
Sí, com a dona sí que ho sóc. Cal respectar els nostres drets, sobretot els sexuals, i s’ha de donar l’opció d’avortar. Cal aprovar l’avortament en els tres supòsits perquè és de justícia i no crec que sigui una qüestió de república o Coprincipat perquè ell encara no s’ha pronunciat. El dia que ho faci ja en parlarem.

L’acord d’associació és positiu per a Andorra?
Crec que sí i que no podem girar la realitat. Vulguem o no, estem a Europa i l’acord pot aportar coses positives, sobretot per als estudiants, que surtin a treballar a l’estranger. Caldrà que respecti les nostres especificitats però no crec que pugui perjudicar si es gestiona convenientment.

Es defineix com a feminista?
Sí, ho sóc, i més en els temps que corren hem de tornar a guanyar els nostres drets. El fet de ser dona, malgrat que ens agradi ser-ho, ens obliga a lluitar el doble que els homes.

Creu que hi ha molts, pocs o el nombre just de funcionaris?
No m’ho he plantejat però potser sí que caldria reforçar alguns departaments i reduir-ne d’altres.