SDP proposa crear una prestació pels cuidadors informals de malalts de llarga durada

Autor:
Font: ALTAVEU DIGITAL
Publicat el: 22 de Març de 2019

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) proposarà en el seu programa electoral crear una prestació pels cuidadors informals que es vegi obligats a deixar la seva ocupació habitual per poder atendre les necessitats d’un malalt de llarga durada, i, especialment, dels afectats pel càncer. Alhora, la formació progressista, liderada en els propers comicis pel lauredià Josep Roig, també planteja establir una pensió temporal específica, amb el 50% del salari mínim, per a les persones amb discapacitat que es troben entre el 33% i el 60% de greu de menyscabament, mentrestant no troben una feina remunerada.

El cap de llista nacional d’SDP i els també candidats Sandra Cano, Jaume Bartumeu i Marian Sanchiz, així com el candidat a la llista territorial d’Andorra la Vella, Àngel Dalmau estan mantenint reunions amb diferents col·lectius de persones vulnerables de la societat andorrana. Recentment, tots plegats s’han reunit amb representants de la Federació d’associacions de familiars de persones amb discapacitat (FAAD) i responsables de l’associació d’afectats pel càncer (Assandca). Segons un comunicat emès per SDP, els representants de la FAAD estan preocupats per diverses situacions que van des de l’accessibilitat en l’àmbit de la vida diària, en carrers i voravies com pel que fa a la participació dels pares en el desenvolupament del nou marc de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, d’ençà la seva nova adscripció legal sota la tutela d’una Fundació.

Durant la reunió amb la FAAD, Josep Roig va recordar que en la recentment finalitzada legislatura parlamentària, el conseller general progressista Víctor Naudi ha treballat força al Consell General per millorar la situació d’aquests ciutadans, especialment durant la tramitació parlamentària de la llei de serveis socials i sociosanitaris a la qual va presentar i defensar esmenes que van permetre millorar positivament el text. Bartumeu també va explicar que els progressistes sempre han defensat que les persones amb discapacitat tinguin la seva veu en les instàncies públiques on s’examini la seva especial situació. I ha afegit que quan es legisla, com ho ha fet DA, amb criteris únicament economicistes no sempre es tenen en compte les necessitats particulars dels més vulnerables.

Els progressistes consideren que l’Estat ha de cuidar amb especial atenció les persones més vulnerables i les persones amb diversitat especial. Per això Josep Roig va manifestar que Progressistes-SDP vol avançar en el suport al paper de la FAAD com a interlocutor directe de l’administració pública. Les persones que pateixen una discapacitat es poden trobar sovint en situacions de precarietat econòmica i la solidaritat els ha d’arribar i qui millor pot fer arribar a les institucions públiques aquestes situacions és precisament la FAAD.

La formació exposa a la FAAD la proposta de promoure un conveni amb l’ONCE que pugui portar a l’obertura d’una delegació a Andorra

El programa de Progressistes-SDP proposa facilitar la vida de les persones discapacitades i de les seves famílies, promovent l’atenció domiciliària, impulsant l’hospitalització domiciliària, assegurant la continuïtat assistencial hospital-domicili a través d’un professional d’enllaç d’infermeria i potenciant els centres d’atenció primària. D’altra banda, tal i com s’ha exposat als responsables de l’Associació de malalts de càncer, volem augmentar les mesures de detecció precoç del càncer, potenciant el desenvolupament del Pla oncològic nacional i dotant el país d’una unitat de radioteràpìa.

També, especialment pel que fa als malalts de càncer es proposa crear una prestació pels cuidadors informals que hagin de deixar la seva feina per tenir cura d’un malalt de llarga durada o persona amb un grau alt de dependència. Josep Roig també ha explicat que Progressistes-SDP proposa establir una pensió temporal específica, amb el 50% del salari mínim, per a les persones amb discapacitat que es troben entre el 33% i el 60% de greu de menyscabament, mentrestant no troben una feina remunerada.

Aquestes reunions ens confirmen que cal valorar les necessitats específiques dels col·lectius de malalts, gent gran i discapacitats, tant a nivell de serveis d’atenció de la seva salut com a nivell social, establint un millor sistema de relació entre les diferents associacions i el Ministeri responsable de la salut i el benestar. Finalment, la delegació d’SDP ha exposat a la FAAD la proposta de promoure un conveni amb l’ONCE que pugui portar a l’obertura d’una delegació a Andorra i, també, el projecte de modificar la normativa d’accessibilitat seguint el model d’accessibilitat universal basat en l’informe de la Fundació ONCE.