Bartumeu: “no acceptem cap coalició de partits per anar contra ningú”

Autor: TONI SOLANELLES
Font: ALTAVEU
Publicat el: 16 de Gener de 2019

Sembla complicat que Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es pugui afegir a una aliança a tres bandes amb el Partit Socialdemòcrata (PS) i Liberals d’Andorra (L’A). El president progressista, Jaume Bartumeu, ha assegurat que no hi ha cap negociació en marxa i que ni tan sols han rebut cap proposta concreta més enllà “del color” que se’ls va deixar entreveure durant la trobada exploratòria sol·licitada pels dirigents liberals. Un color d’un to clar: “tots contra DA”. Bartumeu ha estat clar aquest dimarts: “Se’ns va exposar una cosa que no acceptem; cap coalició de partits per anar contra ningú”.

Bartumeu ha comparegut aquest dimarts en la ja tradicional compareixença de representants d’SDP. El president de la formació ho ha fet acompanyat del conseller general Víctor Naudi i del candidat progressista i conseller comunal a Sant Julià, Josep Roig.

El president d’SDP s’ha referit al suport que dóna el partit a la protesta ciutadana d’aquest dimecres sense entrar a afegir-s’hi públicament ni tampoc “instrumentalitzar-la” com de forma genèrica ha acusat altres partits que fan. Bartumeu també ha parlat dels “companys de viatge” i els contactes que es mantenen perquè “no tenim res a amagar”. Naudi i Roig han evidenciat l’oposició progressista al projecte de llei dels pressupostos.

El president progressista ha deixat clar diverses coses. Primer, que no hi ha res de nou després de la trobada amb una delegació liberal ja que no hi ha cap negociació en marxa ni cap proposta que tampoc “no esperem” malgrat el compromís de Liberals de formalitzar-la.

“Nosaltres teníem una proposta (el 2017) que va ser rebutjada. Per tant, no teníem res més a plantejar”. Bartumeu també ha confirmat que van ser els liberals els qui els van contactar i ha assegurat que en cap moment se’ls va comentar la possibilitat que representants socialdemòcrates acudissin a la reunió exploratòria, encara que ha assegurat que la formació no veta ningú.

Ni tan sols quan explícitament se li ha demanat si acceptaria una reunió en què hi fos present el president del PS, Pere López. El president d’SDP pronostica que el fet que Liberals hagi trucat a la porta progressista “potser és un signe de feblesa” de l’aliança amb el PS. I ha admès que la trucada liberal “no va deixar de sorprendre’ns”.

Bartumeu ha deixat clar que “no hi ha cap negociació i no ens interessa aquest poti-poti”. I que qualsevol aliança s’ha de sustentar sobre una base programàtica que no era el que es plantejava.

Els progressistes van rebre el compromís del president i candidat liberal, Jordi Gallardo, que liderava la delegació liberal i de la resta d’assistents a la trobada que els farien arribar una proposta. Però “no l’espero; anem al nostre ritme” ja que “la reunió arribava una mica tard” tal i com haurien exposat als liberals, als quals els van informar que “no pararíem de treballar el que estàvem treballant. Anem fent. Estem preparant candidatures i tancant el programa”.

Ferma oposició al pressupost perquè no respon al que necessita la ciutadania

El conseller general Víctor Naudi i el candidat progressista Josep Roig han mostrat el seu profund desgrat amb el projecte de pressupost que, inicialment, es debatrà aquest dijous.

Tots dos han coincidit en afirmar que la proposta que el Govern posa sobre la taula no respon a les necessitats dels ciutadans del país. I Roig ha pronosticat, fins i tot, que l’únic que farà serà generar més endeutament, i que aquesta situació acabarà comportant, de continuar governant DA, que durant els propers quatre anys hi hagi d’haver una nova pujada d’impostos.

“No és el pressupost que entenem que Andorra necessita”, ha afirmat el candidat progressista després que el líder parlamentari de la formació lamentés la davallada inversora que mostra el projecte de llei, més baix que anys anteriors, en què la inversió ja havia estat notablement minsa.

Josep Roig ha afirmat que el pressupost “pateix de miopia” i no sap diferenciar “el que és urgent del que es prioritari”. D’aquí que considera que el pressupost hauria de presentar mesures per resoldre ineludiblement qüestions com l’habitatge, les pensions, la pèrdua de capacitat econòmica de la classe mitjana…

O per resoldre la desocupació i la mobilitat, amb l’habitual “col·lapse circulatori a l’entrada sud” del país.