SDP considera que el Govern «boicoteja» el sistema judicial

Autor: VICTORIA GÓMEZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 21 de Novembre de 2018

Des que el dia 12 d’octubre el president del Tribunal Constitucional (TC) va presentar al Consell General la renúncia del magistrat Isidre Moles, el Govern tenia un mes per designar-li un substitut. La setmana passada es va complir el termini i, segons el president d’SDP, Jaume Bartumeu, «no hi ha hagut moviments» i, per tant, «s’està conculcant la llei del TC».

Tal com marca el seu article 14, «quan hi ha la vacant d’un magistrat, s’ha de procedir a l’elecció del seu substitut» durant els següents 30 dies. Com que no s’ha produït aquesta substitució, el president d’SDP, va considerar que tant la majoria de DA com la Sindicatura, estan «boicotejant la nova designació» i  «entorpint» el sistema judicial.

«Sembla que tenen molta pressa per presentar els textos de llei i deixen abandonat el TC. No vull creure que és perquè com més feble estigui el TC, millor li anirà a DA», va opinar Bartumeu. A més, va recordar que «sempre i fins a aquesta legislatura», els magistrats havien estat designats per acord conjunt dels grups parlamentaris, però «el 2015, es van trencar els principis de lleialtat constitucional i és DA qui únicament designa, sense demanar opinions».

Des d’SDP també van manifestar la seva «indignació» amb el «menysteniment que [el Govern]» té a la justícia i van assegurar que aquest fet fa «caure la cara de vergonya» a tots aquells que «defensem i creiem en la Constitució».

Tramitacions parlamentàries

El conseller general, Víctor Naudi, va reiterar la seva disconformitat amb el procediment d’urgència de les 13 lleis que actualment estan a tràmit parlamentari, tot qualificant-lo de «manca de respecte cap a les institucions».

Naudi va suposar que el partit de la majoria «només es vol assegurar les lleis que poden aportar-li més rèdit electoral», mentre es «retallen drets» als consellers de l’oposició.

Malgrat la transcendència d’alguns d’aquests textos, Naudi va considerar que estan «a mitges» o «mal fets», i requereixen un debat polític amb la pertinent presentació d’esmenes. En cas que s’acabin aprovant, el portaveu d’SDP va dir que «farem un flac favor a la ciutadania perquè d’aquí a un temps s’hauran de refer».

Bartumeu també va informar que el 15 de desembre se celebrarà el congrés nacional del partit, però no serà fins després de Reis quan es presentarà el candidat d’SDP a cap de Govern.