“Repetiria la fórmula Laurèdia en Comú a la llista parroquial”, entrevista a Josep Roig

Autor: ARNALD SANLLEHY
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 10 de Novembre de 2018

El conseller de Cultura lauredià afirma que encara no s’ha escollit el cap de llista que anirà a la nacional tot i que veu a Jaume Bartumeu o Víctor Naudi liderant-la. No descarta pactes postelectorals, ja que preveu un Consell General atomitzat en el qual totes les formacions hauran d’arribar a acords.

Es presentarà SDP amb llista pròpia a Sant Julià de Lòria?
No ho crec, sincerament, però no perquè no trobem cinc persones que defensin el nostre projecte polític, sinó perquè penso que sent honestos, no assoliria els resultats que esperem, per tant, el que farem és incidir allà on puguem per fer una llista que a la gent d’SDP ens faci sentir còmodes i li puguem donar suport.

Parla d’una llista on hi hagi independents?
Jo el que entenc és que aquesta llista hauria d’estar liderada per gent independent i en aquest sentit penso que es podria reeditar una fórmula com la de Laurèdia en Comú (LeC) però és evident que si hi ha algú dels nostres encara seria millor.

Jaume Bartumeu ja va dir que potser ni es presentarien amb les seves sigles, però veu possibilitats de fer pactes amb altres formacions?
Renunciar a les nostres sigles no vol dir renunciar als principis o valors que defensem, que quedi molt clar. Ho dic perquè altres formacions sí que ho faran per un tema tan banal com les cadires. El que em costaria d’entendre és que ens hauríem de presentar amb una altra formació on haguéssim de dir sí i no a Europa, a l’avortament, a acceptar la doble nacionalitat. Personalment no m’hi veuria còmode.

Han explorat la possibilitat de fer un pacte amb el PS?
No em consta que s’hagi produït cap conversa amb el PS, ni a Sant Julià ni tampoc a cap altre lloc. La gent que conformem SDP tenim molt clar que ens volem presentar a les eleccions de forma lliure i concretament aquí tenim el problema del desviament. És un tema cabdal per a la parròquia i el país, i si avui no hi és, és per un Govern liberal.

És a dir, que no es pot arribar a un acord amb ells pel pacte que tenen amb els Liberals.
Li deia que volem ser lliures perquè recordo un cap de Govern, liberal i lauredià per cert, que va dir obertament que el fet de no tenir avui el desviament va ser pels interessos dels liberals de les parròquies del centre. Nosaltres volem presentar-nos amb la voluntat de dir el que vulguem, i el que volem és assenyalar-los, i amb el PS, segons quin pacte s’elaborés abans de la campanya, ens coartaria aquesta llibertat.

Ells defensen que han arribat a aquest acord per culpa de la llei electoral. Vostè també creu que és injusta?
I tant que sí. De fet el 2015 ja portàvem al programa electoral reclamar un canvi i fer una llista única a nivell nacional perquè entenem que seria el sistema més representatiu per saber què vol l’electorat. Dit això, penso que a tota la gent que tingui una sensibilitat més conservadora o més progressista, li costarà moltíssim entendre aquest escenari ideològic; antagònic bipolar i psicòtic, que han creat per buscar la cadira.

Critica les diferències ideològiques entre els dos partits, però en la fórmula que vostè proposa també n’hi ha moltes.
No es poden barrejar les eleccions a un comú amb les que són per fer un Govern. En la primera es pot confluir en temes com ara la política d’estalvi o el fet de tenir administració més eficient, però evidentment els punts conflictius no hi són. Aquí el que ens preocupa és la bona gestió del territori i solucionar problemes del dia a dia de la nostra gent. La configuració d’una llista nacional, malgrat que es divideixi en dues, és defensar un projecte d’Estat en comú.

Vol dir que als comuns es poden fer coalicions amb ideologies diferents però no al Consell General?
Dic que quan es va formar Laurèdia en Comú, tots teníem molt clar tres punts fonamentals i irrenunciables relacionats amb la gestió del comú i les inversions al poble i a Naturlandia. Qualsevol persona que subscrivís aquests principis podia integrar-se, però és evident que els grans temes d’Estat, com els que mencionàvem abans, Unió Europea, avortament, doble nacionalitat, etc. no els tractem. Fent broma, algú em deia que aquest acord és perfecte perquè et permet defensar les dues posicions alhora.

Descartats els pactes preelectorals, els postelectorals serien possibles?
Personalment preveig un Consell General molt atomitzat. Actualment es parla de cinc o sis llistes, totes amb possibilitat de treure escons, i per tant s’hauran de pactar de moltes coses.

SDP es veu capaç de reeditar els dos consellers generals o fins i tot ampliar-los, i ser decisiu en la pròxima legislatura?
Sincerament penso que sí que els podrem reeditar o fins i tot ampliar, però entenc que per configurar Govern totes les formacions hauran de parlar i pactar moltes coses. El que m’enorgulleix és que després de veure aquests moviments preelectorals, queda clar que som l’única formació netament de centreesquerra del país.

Jaume Bartumeu serà el candidat a la llista nacional?
No ho sabem perquè no està decidit, però ell és un valor fix i el veig sempre com a candidat. És una persona absolutament capaç d’analitzar què passa al país i d’aportar-hi solucions. També tenim el Víctor Naudi, que ha fet una gran feina des del Consell General i potser és el candidat natural, però també tenim dones que serien capaces de fer-ho.