L’Andorra que volem

Autor: DELFÍ ROCA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 5 de Novembre de 2018

Abans de les noves eleccions va bé fer un cop d’ull als programes electorals que uns i altres van sotmetre a votació l’any 2015. En el cas d’SDP, la formació progressista presidida per Jaume Bartumeu, gran part del seu programa és plenament vigent.

Tot i que un crític mordaç de la nostra realitat podria preguntar-se perquè no va rebre més vots, és un programa que proposava solucions als problemes d’avui dia. Aquelles propostes d’SDP, plenament vigents, avui són reclamades per una àmplia majoria social i per les associacions professionals.

Jutgin vostès mateixos aquesta afirmació, examinant una pinzellada del que vol la formació progressista. D’entrada, unes institucions al servei de la ciutadania, modernes, transparents i lliures de la corrupció.

Garantir la protecció i l’anonimat de les persones que denuncien casos de corrupció. Instaurar el Govern Obert, posant a disposició de la ciutadania totes les dades de què disposa l’Administració i les institucions com a eina per planificar millor tant les polítiques públiques com les iniciatives privades.

Establir el termini d’accés a la nacionalitat per residència en 10 anys. Fer possible la defensa de les Iniciatives Legislatives Populars per part dels seus promotors. Reforçar la separació de poders fent que els membres del Consell Superior de la Justícia estiguin referendats per almenys dos grups parlamentaris que representin un mínim de 14 consellers.

Reformar la llei electoral introduint un sistema de llista única nacional, amb vot preferent, a les eleccions generals per millorar la qualitat democràtica i la igualtat entre ciutadans. Redreçar l’economia amb un pacte ampli per l’ocupació i el desenvolupament econòmic.

També volen una gestió rigorosa, transparent, eficaç i eficient dels recursos públics amb l’objectiu d’evitar l’augment de la pressió fiscal. Una reforma necessària de l’administració pública per millorar el servei al ciutadà.

Evitar les privatitzacions / externalitzacions de serveis públics. Modificar el codi penal per permetre la despenalització de l’avortament en els tres supòsits. Aplicar solucions transversals i fiscals per rebentar la bombolla de l’augment del preu dels lloguers de pisos. Tot amb responsabilitat, solidaritat i confiança.

Això volen. Vostè també ho vol?