SDP demana al Comú que respecti la sentència del Superior sobre el GAdA

Autor: M. S. C.
Font: BONDIA
Publicat el: 19 de Juny de 2018

El comitè local de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) d’Andorra la Vella va demanar ahir a la majoria demòcrata del Comú de la capital que “respecti” la sentència del 2015 del Tribunal Superior sobre la gestió de l’acompliment (GAdA) després de l’aute del Tribunal del Tribunal de Batlles, que conclou que la corporació aleshores encapçalada per Jordi Minguillón no va executar de forma correcta la sentència del Tribunal Superior.

La formació considera que l’aute de la Batllia, “donant la raó al Sindicat de Treballadors del Comú, retreu a DA el seu incompliment de les resolucions judicials”.

Així mateix, també demana a la secció administrativa del Tribunal de Batlles que practiqui d’ofici l’execució forçosa, tal com ho permet la Llei de jurisdicció administrativa, tenint en compte que la sentència va ser executada indegudament.

Des d’SDP va exposar que “després de la sonora plantofada” que el tribunal de Batlles va “etzibar als responsables del Comú” amb l’aute del passat 31 de maig, “hem pogut assistir aquesta darrera setmana a un estira-i-arronsa orquestrat pels comunicadors de la majoria comunal”. La formació remarca que l’equip de Conxita Marsol ha intentat generar la idea que el Comú es troba encara en el marc d’una controvèrsia judicial que només s’hauria resolt en primera instància i que la pràctica habitual de la corporació és anar fins a última instància.

Els progressistes assenyalen, però, que “aquí hi ha un engany manifest” perquè el Comú ja va anar en el seu dia fins a última instància (el Tribunal Superior) i va ser aquesta que va confirmar que la corporació no podia aplicar el factor de correcció ja que no s’ajustava a les previsions reglamentàries.

D’aquesta manera, des d’SDP es posa en relleu que ara no es discuteix una qüestió que els tribunals van resoldre el 2015 sinó que “el Comú no aplica les resolucions judicials ja adoptades”. Per tot plegat, el comitè local d’SDP d’Andorra la Vella lamenta que la majoria comunal “s’entossudeixi en l’incompliment” i recorda que “l’ordenament jurídic andorrà prohibeix l’arbitrarietat”.

El cas del GAdA es remunta als anys 2008 i 2009, quan el Comú va valorar la possibilitat d’aplicar un coeficient corrector del 10% a les valoracions de tot el personal per  assumir un import menys important. El Sitca va portar a la justícia l’acord de la junta de govern amb què es prenia aquesta mesura i, el 2013, la Batllia va emetre una sentència que deia que no era correcte aplicar la reducció de forma generalitzada.

Aquesta va ser recorreguda pel Sitca i el Comú i el 2015 el Tribunal Superior va confirmar la sentència de primera instància. Cal recordar que Marsol s’havia compromès en campanya electoral a abonar la part del GAdA d’aquells dos anys. Tot i així, a mitjans del 2016, va acceptar que no podria complir aquesta promesa després de verificar que l’anterior corporació va executar la sentència del Tribunal Superior.

El Sitca diu que cal esperar la sentència del Superior tot i que no està a favor del recurs

El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) remarca que el fet que la corporació hagi presentat un recurs a l’aute del Tribunal de Batlles sobre el GAdA era una de les possibilitats que hi havia i, tot i que la desaproven, indiquen que caldrà esperar la sentència del Tribunal Superior. La presidenta de l’entitat, Emi Matarrodona, es va mostrar satisfeta de l’avanç que suposa l’aute de la Batllia després que el cas estigués “enquistat durant massa temps”.

El fet és que el col·lectiu de treballadors confia que la situació es resolgui ja que veu voluntat política per part de l’actual majoria.

Així, va celebrar que s’hagi acceptat la creació d’una comissió formada per membres del departament de Recursos Humans i del Sitca per determinar com afecta a tots els treballadors l’aixecament del coeficient corrector aplicat incorrectament. En el marc d’aquesta es pretén saber de quin volum econòmic i de quins canvis en les bosses de les puntuacions s’està parlant.

Seria a partir d’aquestes que s’hauria d’implementar el nou sistema de valoració que està dissenyant el Comú, van dir. La previsió del Sitca és que a la tardor ja es puguin tenir els resultats del treball d’aquesta comissió i també la sentència del Superior. Matarrodona va lamentar que el cas s’hagi allargat massa i va assegurar que estan determinats a anar “fins al final”.

L’entitat també va aprofitar per desvincular-se de les declaracions d’SDP, tenint en compte que la seva acció se centra estrictament en l’activitat sindical. A més, va criticar les paraules de l’excònsol major Jordi Minguillón a qui retreuen que no faci cap mena d’autocrítica i “segueixi incentivant per allargar una situació en gran part generada per les seves decisions”.