DIARI D'ANDORRA - 15 ABR., 2018 - ARNALD SANLLEHY

Bartumeu critica que a Catalunya “tornin a sortir les porres” al carrer

El president de Progressistes SDP, Jaume Bartumeu, va denunciar que a Espanya “tornin a sortir les porres al carrer”, amb referència a l’actuació policial durant la jornada de l’1 d’octubre. Bartumeu va titllar “d’intolerable” la situació que es va viure i va afirmar que “al Consell d’Europa no va ser ben rebuda”.

El president d’SDP ràpidament va afegir que respecta “absolutament” la sobirania espanyola i que en cap cas volia valorar la situació política que viu el país veí, però sí que va recordar que “jo vaig estudiar a la universitat en temps del franquisme i per això trobo intolerable que tornin a sortir les porres al carrer”.

El líder socialdemòcrata va indicar que “la nostra defensa de la democràcia és molt clara” i per això va remarcar que ell va ser “el primer i gairebé l’únic polític que va sortir en defensa de la democràcia i contra unes actituds que a mi em semblava que no respectaven els drets humans”.

SDP va celebrar ahir el consell nacional i el president va carregar contra el cap de Govern, Toni Martí, per haver mirat més cap a Espanya que cap a França en els darrers anys, perquè, segons va afirmar, això explica “el veto” gal en l’acord d’associació. “El preàmbul de la Constitució diu que hem de preservar l’equilibri institucional amb els països veïns, però el senyor Martí l’ha trencat des de fa anys en favor d’Espanya, i amb França ara tenim el problema de l’acord amb la UE”.

En aquest sentit, va dir que l’estat gal “no té confiança en la paraula andorrana pel compliment dels compromisos adquirits”, i va lamentar veure com el ministre de Finances, Gérald Darmanin, “ve a signar una declaració d’intencions que ve a ser un manual d’instruccions del que França demana a la duana andorrana per lluitar contra el contraban de tabac”.

També va negar la “suposada sobirania fiscal en l’acord amb la UE” que defensa Toni Martí, perquè “va quedar molt clar en aquella visita com ens deixem fiscalitzar per una organització no governamental d’un altre país”, amb referència al fet que Darmanin va venir amb el representant dels comerciants de tabac.

En el consell nacional d’SDP també es va tractar “el suposat acord” entre Govern i els comuns per repartir, a parts iguals, els diners dels articles de la Llei de transferències que van ser declarats inconstitucionals. Bartumeu va criticar el cap de Govern per “l’engany permanent en què ens té”, després de comprovar de la mà de Josep Roig, conseller de Cultura de Sant Julià de Lòria, “que ni ells ni Andorra la Vella hi van votar a favor”. Segons Bartumeu, el que caldria “és fer una llei nova amb la voluntat de buscar una solució justa i acordada”.

També va avançar que no donaran suport a la reforma de la Llei de la Funció Pública, i que demà es reuniran amb els sindicats per decidir quines accions emprenen, ja que “el Govern autoritari que tenim vol situar els funcionaris en el focus d’una fractura social que no acceptem”. Finalment, també criticar la “quantitat vertiginosa” de textos que l’executiu vol entrar a tràmit parlamentari abans que finalitzi la legislatura.

SDP REBUTJA QUE UL ENTRI A LA PLATAFORMA POLÍTICA UNITÀRIA
SDP està negociant la creació d’una plataforma política per concórrer de manera unitària a les llistes territorials de les pròximes eleccions amb el PS i L’A, però Bartumeu va indicar que la ruptura del grup parlamentari liberal “ha afectat el calendari que teníem perquè han hagut de reorganitzar-se i això triga el seu temps”.

També va deixar clar que les negociacions no inclouen Unió Laurediana perquè “el plantejament que tenen dar­rerament és el de refundar la Santa Aliança que van organitzar els senyors Pintat i Martí, el 2011, per anar en contra del Govern que jo presidia”, per tant, “amb el senyor Pintat no m’asseuré en una taula per parlar d’un acord polític que em sembla inviable”, va comunicar.

La creació d’aquesta plataforma permetria, segons Bartumeu, “redreçar i fer progressar el país en un moment en què cal un Govern de concentració” per acabar “amb l’executiu dels líos”, i va indicar que “és una demanda que rebem per part de la ciutadania i per això, a més dels partits, també parlem amb independents, amb persones vinculades a activitats culturals socials o no adscrites a cap formació que senten la necessitat de tenir una força central que pugui asseure’s a escoltar i a parlar sense posar anatemes o exclusives”.

En aquest sentit, el president d’SDP es va mostrar “optimista” de poder aconseguir pactes amb les dues formacions i poder recuperar, “primer les relacions amb França però també aconseguir un bon acord d’associació amb la UE que sigui consensuat i positiu per al país”.

Malgrat que les converses segueixen, Bartumeu va reconèixer que no hi ha “cap novetat” i tampoc va avançar si ja han decidit el nom del candidat a les pròximes eleccions, ja que “primer hem de veure l’escenari que tindrem a les territorials, després el programa de l’acord transversal i finalment definirem la nostra llista”.

SDP votarà en contra de la reforma de la Llei dels comuns del Partit Socialdemòcrata que entrarà a tràmit aquesta setmana. Per Bartumeu, “aquesta proposta és un pedaç i en cap moment ens van demanar opinió ni que participéssim en la redacció del text”, per tant, “amb el PS compartim la necessitat de millorar la democràcia dels comuns però no les formes”, va sentenciar.

Comparteix :
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Email
  • Print