BONDIA - 10 ABR., 2018 - JAUME BARTUMEU CASSANY

Defensant el futur d’Andorra

El cap de setmana passat hem estat a Aubervilliers, vora París, al congrés del Parti Socialiste francès. Convidats pels companys de la Fédération de la Haute Garonne del PS, hi hem anat per convicció socialdemòcrata i també per defensar Andorra en uns moments en què les relacions del nostre país amb França no van pas bé.

Hem parlat força amb diferents responsables polítics i hem explicat els esforços duts a terme per Andorra, d’ençà de l’any 2009, per acostar l’activitat financera del país a les normes reguladores europees i internacionals. Els hem explicat que el Govern que vaig presidir del 2009 al 2011 va aconseguir el febrer del 2010 treure el país de la llista negra de paradisos fiscals de l’OCDE, i va establir convenis d’intercanvi d’informació fiscal.

I hem exposat les dificultats internes amb què ens vam trobar mentre negociàvem, l’any 2010, l’establiment d’un acord monetari amb la Comissió Europea, amb l’oposició frontal d’alguns bancs i de dos ministres de l’actual Govern vinculats a la banca.

També han estat al centre de les converses les importants modificacions legislatives dutes a terme, des del maig del 2009 fins avui, destinades a adequar la normativa financera i fiscal als compromisos internacionals contrets per Andorra.

Hem explicat així per què, des del Govern o des de l’oposició, sempre hem defensat i hem fet avançar el que considerem necessari per a la respectabilitat internacional d’Andorra.

Defensant el futur d’Andorra, hem parlat amb els primers secretaris de les federacions de l’Alta Garona, Sébastien Vincini, i amb Christophe Cavailles, responsable de la federació dels Alts Pirineus, ambdós bons amics. També vam conèixer el nou responsable de la Federació dels Pirineus Orientals.

En el sopar del dissabte, organitzat per la Federació de l’Alta Garona del PS, vam compartir taula amb Carole Delga, presidenta de la regió occitana, que engloba les dues antigues regions de Migdia-Pirineus i el Llenguadoc-Rosselló. Vam comentar, amb ella i amb diversos responsables de la gran regió del Sud de França que abasta totes les demarcacions pirinenques veïnes d’Andorra, la proposta d’acostament del nostre país a Europa, i vam fer referència als 25 anys de la Constitució, que assenyala que cal promoure, mantenir i enfortir unes relacions harmòniques amb els països veïns.

Parlàvem de tot plegat el mateix dia que la portada de La Dépêche du Midi de Tolosa publicava que s’havia dut a terme la primera operació conjunta de les duanes franceses i andorranes “per perseguir els tràfics de diners i de tabac”.

Unes hores abans, Pierre Moscovici, el comissari europeu, plantejava a la tribuna una clara posició de lluita contra la concurrència fiscal deslleial dins la mateixa Unió Europea i assenyalava els països –Luxemburg, Xipre, Malta, Holanda– que la practiquen en perjudici del conjunt. Ho va fer refermant la seva voluntat socialdemòcrata d’enfortir, des de la Comissió Europea, la lluita contra la competència fiscal deslleial, i insistir en la vigència de la llista europea de paradisos fiscals.

Els progressistes no volem tenir la bandera d’Europa amagada, tancada a l’armari. Hem d’estar orgullosos de ser europeus.

No ens equivoquem: Europa més que mai. Quedar-nos com estem és anar enrere i cap al desastre. I pretendre tornar a etapes anteriors, i perdre així part del que hem aconseguit, també.

Què està en joc en la nostra relació amb França? Més prosperitat, llibertat i seguretat. Ni més ni menys.

Per això hem anat al congrés dels socialistes francesos. Per parlar i per escoltar. I per defensar el bon nom i la credibilitat internacional d’Andorra. Com sempre ho hem fet, perquè a l’hora d’anar a defensar Andorra a Europa la gent d’SDP som coneguts, escoltats i respectats.

Comparteix :
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Email
  • Print