25 anys de Constitució

Autor:
Font:
Publicat el: 14 de Març de 2018

SDP_consti_1200x786

CAL UNA REFORMA PER REFORÇAR LA CONSTITUCIÓ

La Constitució que fa vint-i-cinc anys que es va aprovar al referèndum del 14 de març del 1993 és la garantia de la llibertat del poble andorrà.

El fet que en vint-i-cinc anys no hi ha hagut treballs de manteniment ni cap reforma ha comportat que algunes de les seves disposicions grinyolen amb els nous desafiaments econòmics i socials.

Cal pensar que les ciutadanes i els ciutadans menors de 43 anys no van poder votar la Constitució.

Fins ara s’ha estat molt prudent a l’hora de plantejar una reforma constitucional però no sembla que els problemes puguin desaparèixer per art d’encantament.

Sóc dels que pensa que les constitucions es defensen reformant-les quan calgui, adaptant-les a unes realitats socials que canvien.

El que vull dir en aquest vint-i-cinquè aniversari és que ha arribat l’hora de promoure un debat que impulsi els representants polítics a actualitzar la norma fonamental i a recuperar un projecte il·lusionant pel futur d’Andorra.

Necessitem conquerir un nou compromís constitucional mitjançant el diàleg.

L’acord només pot ser la conseqüència del diàleg i no pas una condició prèvia. Així ho vam fer els anys 1992 i 1993.

S’ha comprovat aquests anys que el funcionament del Consell General és massa formal i reclama algunes modificacions que afavoreixin l’expressió de les minories en benefici del propi parlamentarisme. Convé afavorir la construcció de la representació política i formar opinió pública.

Una societat tan plural com l’andorrana requereix unes adequades dosis de proporcionalitat en la representació i existeixen solucions electorals que ho permetrien.

Defenso doncs l’obertura d’un procés de reforma constitucional adreçat a reforçar la nostra Constitució.

Es tracta d’obrir la porta cap a una gran deliberació nacional.

És a dir, un llarg procés de reflexió, posicionament i responsabilitat en el que també prenguin part les ciutadanes i ciutadans al costat dels partits polítics. Seria una manera de poder discutir amb la raó i sortir així de la immediatesa de les xarxes, les mentides públiques i els simplismes de la imatge.

Val a dir que el resultat no ha pas d’alterar bona part de la Constitució vigent.

Hem de reforçar la democràcia, mantenir el seny i preservar l’equilibri institucional.

Jaume Bartumeu Cassany, president d’SDP