SDP buscarà aliances només per fer les llistes territorials

Autor: SÒNIA BAGUDANCH
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 24 de Setembre de 2017

SDP teixirà pactes amb partits o independents de cara a les eleccions generals de l’any 2019, però només per confeccionar les llistes territorials, no pas les nacionals. El president de la formació, Jaume Bartumeu, va afirmar ahir que “en les llistes nacionals cadascú ha de fer la seva candidatura” segons “la seva proposta ideològica i de país”.

D’aquesta manera, els acords es circumscriuran a les parròquies i es començaran a buscar ben aviat. “No ens volem entretenir. Ho volem fer amb tranquil·litat, i això vol dir que hem de començar aviat”, va explicar en roda de premsa després de l’assemblea general del partit on es van aprovar els nous estatuts i el nou nom del partit, que es dirà Moviment Progressista-Progressistes SDP.

El partit iniciarà així una ronda de contactes amb independents i altres forces polítiques per articular el que Bartumeu va anomenar “candidatures de redreçament i de progrés” a les parròquies per a les properes generals.

“Ara com ara pel sistema electoral andorrà no hi ha cap força política de l’oposició amb la capacitat de dur a terme un treball reformista en perfecta solitud”, va argumentar l’excap de Govern per justificar la necessitat de buscar “punts mínims d’acord en temes d’Estat”.

Una proposta, va dir, que és “oberta” i “ni exclusiva ni excloent” amb l’excepció del partit que governa, perquè segons Bartumeu “si hi ha una força política excloent en aquest país és DA”. El polític va recalcar que “vam ser els primers” a plantejar l’opció del pacte, que va reiterar que “no és per anar contra ningú”.

“Al país no li convé un partit únic amb tots els poders” i per tant “cal intentar una coalició amb un programa de redreçament”.

La militància del partit va aprovar també crear una comissió que analitzi la qüestió de la nacionalitat per tal d’elaborar una proposta política. Un grup de treball que segons va detallar Bartumeu “debatrà la plurinacionalitat més enllà de la doble nacionalitat”.

El partit tindrà una posició “a favor o en contra de la doble nacionalitat” d’aquí a uns mesos.