SDP exigeix que Bonet acrediti 6.250 euros en despeses mal justificades

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 24 de Maig de 2017

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, ha presentat un escrit a Sindicatura per comunicar a Vicenç Mateu que atesa la decisió de la parlamentària Sílvia Bonet d’abandonar la formació per passar a ser consellera independent, està preparant la realització dels comptes del període comprès entre el 30 d’abril del 2015 i el 30 d’abril passat amb l’objectiu de poder sol·licitar a l’auditor del partit un informe final sobre els comptes de la formació al Consell General.

En el mateix escrit adverteix el síndic que la recopilació de les dades s’està allargant pel fet que Bonet va dur a terme una sèrie de pagaments a càrrec del partit que “no van suportats per les necessàries justificacions documentals, ja siguin factures o rebuts signats pels destinataris d’aquests pagaments”.

Les despeses que SDP considera que no estan justificades serien per un valor de 6.250 euros i Naudi va denunciar ahir que en moltes també manca la informació indispensable –dates concretes de viatges i desplaçaments i la seva directa relació amb activitats concretes com ara reunions o comissions– que “permeti situar la despesa en el marc estricte del desenvolupament de l’activitat parlamentària”.

A la carta adreçada a Mateu, el conseller general d’SDP informa el síndic general que la seva voluntat és poder presentar els comptes els primers dies del proper mes de juny i que ha remès una carta a Bonet sol·licitant precisions i documents complementaris a fi de justificar les despeses realitzades.

Múltiples despeses per aclarir
Naudi, acompanyat pel president d’SDP, Jaume Bartumeu, va convocar ahir a la tarda els mitjans de comunicació per fer un repàs de les múltiples despeses a justificar per Bonet. Uns 880 euros cor­respondrien a material d’oficina dels quals el partit té els albarans però no cap factura que doni suport a aquests pagaments.

La suma més important, uns 5.365 euros, correspon bàsicament a despeses relacionades amb viatges. Hi ha factures d’hotel sense la justificació parlamentària que li pogués donar suport. A València per 328 euros, al The Eagle Hotel per 163, a l’hotel Recepcija per 532, a l’hotel Palais de Chaillot per 117, de nou a València per 289, i dos cops a l’hotel Vinci Centrum per 196 i 176, respectivament, i en una habitació que va estar ocupada per dues persones.

També vol la justificació de factures per diversos càrrecs al partit en estades a l’estranger per un valor de 1.000 euros, per reintegraments en efectiu per 700 més i per dietes per prop de 1.900.

“No faré bugada del que ha dit o ha deixat de dir la senyora Bonet, però ja fa molts mesos que estava a dedicació plena i no es posava al dia en els comptes”, va assenyalar Naudi, que hi va afegir que “un cop es va produir la baixa del partit, els comptes seguien sense estar al dia i per això li hem requerit que complementi aquesta informació”.

A més dels 6.250 euros en despeses mal justificades, des d’SDP denuncien que la consellera general va encarregar a un bufet d’advocats català dos assessoraments per a l’elaboració d’una proposició de llei d’infermeria. Van ser dos pagaments, un de 5.428 euros el desembre passat i un altre de 4.071 al març, que es van fer sense l’acord previ del partit i sense tenir tancada la tercera signatura imprescindible per poder-la presentar al Consell General. Així, Naudi va admetre que, “parlant clar, em sento traït i enganyat”.

Bartumeu va indicar que l’únic que demanen a Bonet és que “doni explicacions i justifiqui aquestes despeses”.

LA DEDICACIÓ PLENA SERIA “UN PREMI AL TRANSFUGUISME”
L’informe jurídic encomanat per SDP arran de l’abandonament del partit per part de Sílvia Bonet indica que atorgar-li la dedicació plena a la consellera general independent “seria un premi injustificat al transfuguisme i sense habilitació legal”.

Realitzat pel professor de dretadministratiu de la UAB Joan Amenos, s’assenyala que assignar aquest complement a la consellera general sense valorar la proposta del grup mixt i sense que ella estigui integrada a cap grup parlamentari seria un acord il·legal. Per últim, “la retenció” del complement sense posar-lo a disposició del grup mixt també seria il·legal i podria tenir fins i tot, en determinades circumstàncies, “repercussions penals” per apropiació indeguda d’aquests diners.

CRÍTIQUES PER LES FALTES D’ORTOGRAFIA D’UN PROJECTE LEGAL
Socialdemocràcia i Progrés ha presentat 58 esmenes al projecte de llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme. De la totalitat d’esmenes, onze són pròpiament reglamentàries i la resta, 47, són purament formals.

“És lamentable i llastimós”, va criticar el president de la formació, Jaume Bartumeu, que va qualificar de “manca de respecte als ciutadans i al Consell General” el fet que des del Govern s’hagi presentat un text “tan mal engiponat, amb faltes de concordança, d’ortografia i transcripció”.

Per l’excap de Govern, el text del projecte de llei presentat “demostra que des de l’executiu es fa la feina a cops de peu”. Respecte a les formals, lamenten que hi ha aspectes que posen en dubte la seguretat jurídica.