Unes relacions gens amistoses

Autor: DELFÍ ROCA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 10 d'Abril de 2017

L’Observatori de la Infància que publica Unicef Andorra diu que l’11,6% de les llars que tenen menors es troben en risc de pobresa. Endemés, adverteix que el 25% de les llars amb menors no poden afrontar imprevistos de 400 euros.

Unes xifres objectives però incompletes, perquè el Govern els nega l’accés a dades com ara l’índex d’absentisme o el fracàs escolar. L’Observatori de l’Unicef coincideix amb la presentació de la nova proposta de relacions laborals del Govern de DA.

Unes relacions gens amistoses, plenes de retallades dels drets laborals. Retallada del preavís, retallada de la indemnització. Cap augment de salaris més enllà dels que cada empresa vulgui decidir.

D’una banda, DA diu que compten amb tothom per tirar endavant el futur marc legal que reguli les relacions laborals del país. Traduït: volen tot per a tothom, però per als assalariats res.

De l’altra, s’han estimat més presentar-ho al públic abans que al Consell General. Una nova plantofada a l’ordre constitucional. Tot plegat és immensament cínic.

En canvi, el que ens convé és que tothom cobri més. Que la riquesa estigui més ben distribuïda. Al cap i a la fi, la base de l’activitat econòmica és un intercanvi comercial entre dues persones: la que compra a la que ven. A qui vendran les empreses, si es queden sense clients?

Cal recordar que el volum de negoci del mercat interior supera amb escreix el que generen els nostres visitants. Per un altre costat, retallar en sous implica més ajuts socials. Ajuts que surten de la recaptació d’impostos. Si la facturació de les empreses es veu reduïda, dita recaptació serà menor.

Ara bé, perquè els sous augmentin calen empreses rendibles, que facturin més i millor, per no veure’s empeses a exprimir al màxim els seus recursos. Al capdavall, Andorra farà el salt endavant, si es dota de seguretat jurídica, així com de serietat i responsabilitat en l’acció política.

Només així es podrà crear un hàbitat favorable a la implantació de noves empreses. Iniciatives empresarials reals, no de bandera de conveniència. Aquest salt també beneficiarà les empreses existents, en estimular-les a sortir de l’escenari de complaença en el que durant tant temps han operat.

Altrament, de seguir tal com ara, en comunicar Andorra com un país d’oportunitats, correm el risc de ser percebuts com a oportunistes, no com a oportuns.