BONDIA - 20 MARç, 2017 - FELIP GALLARDO

A propòsit del pla director d’Arcalís

“La funció bàsica de la política és la solució dels conflictes i la gestió del bé comú. Aquesta funció esdevé la principal orientació, per no dir la primera i gairebé l’única, en l’àmbit de la política comunal” (Jaume Bartumeu).

En la reunió pública organitzada el dia 28 de febrer pel Comú d’Ordino, el director general de Vallnord Arcalís – Secnoa SAU, el senyor Xabier Ajona, va fer una exposició del pla director d’Arcalís per als propers anys, una exposició digna del consell d’administració de qualsevol societat, on no va faltar l’anàlisi DAFO (debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats d’un projecte) i les limitades propostes d’acció per al futur d’Arcalís. Tant és així que només se’n van presentar tres.

L’auditori va coincidir que Arcalís és un motor important per a la parròquia i, per aquest motiu, és necessari un pla de negocis per poder-ne reorientar el funcionament, la qual cosa fa que la transformació sigui del tot prioritària, sobretot perquè aquest és el moment adequat per dur-lo a terme.

A més, es va coincidir que una part important de la viabilitat d’Arcalís passa per assegurar la carretera que va fins a l’estació, amb més obres de defensa de les allaus, i també es va confirmar que la desviació per la Massana és prioritària per als habitants de la parròquia. És curiós que quan es va demanar el compromís al cap de Govern i el ministre d’Ordenament Territorial, presents a l’acte, la seva veu pràcticament no es va sentir.

És sabut que el concepte prioritari no és el mateix per a tothom. Els disset vots ordinencs que van atorgar la majoria al Consell General a DA ja no serveixen per a res. Potser els consellers d’Ordino podrien fer alguna cosa més per aquesta variant tan necessària, a part de les tímides i silencioses reunions de passadís per sol·licitar-la.

Vam trobar a faltar una resposta política a la situació futura de la parròquia, quin serà l’Ordino del 2030? Malgrat que el senyor cònsol va esmentar que hi ha mancances de places hoteleres i que ho estan considerant per la propera reforma de Pla d’ordenament urbanístic de la parròquia (POUP), podem dir que l’únic motor de la parròquia serà el turisme? I l’agricultura? I la ramaderia? I les noves tecnologies? I l’emprenedoria a la parròquia?

En aquesta reunió de poble no va aparèixer cap pla que motivi els ordinencs. Motivació que ha de venir perquè allò que es realitzi ens faci sentir orgullosos de la nostra parròquia. Aquest pla director per a Arcalís és només –i només pot ser– una part d’aquest futur cap al 2030. Tot just es van dibuixar tres alternatives, que al capdavall van quedar resumides en un nom anglès, Project Finance.

Ens van dir que durant els primers deu anys es buscarà una entitat financera perquè inverteixi els fons necessaris per dur-ho a terme. Esperem que es trobi aquesta entitat.

Però vam trobar a faltar una acció comunal que sigui dels ciutadans, on es demani l’opinió. Però una opinió informada, que tots els documents puguin estar a l’abast de tothom abans de la reunió i d’aquesta manera poder organitzar un diàleg plural i enriquidor, per trobar la millor solució.

Perquè encara que el senyor Ajona es lamentés de la publicació d’aquests documents a El Periòdic d’Andorra i que també es va confirmar la possibilitat de descarregar-los de la xarxa, personalment no he trobat cap enllaç a la pàgina web del Comú, ni del camp de neu Ordino-Arcalís, ni al butlletí Ordinoesviu que permetés accedir a aquella informació.

Per millorar la gestió comunal i il·lusionar tota la parròquia, la majoria comunal ha de comptar amb tots els ciutadans i ciutadanes d’Ordino.

Comparteix :
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Email
  • Print