DIARI D'ANDORRA - 16 MARç, 2017 - S. BAGUDANCH

SDP aposta per reformar la Constitució i “actualitzar-la”

SDP aposta per reformar la Constitució per tractar “amb més profunditat” la revisió de les competències, de la Llei electoral, el dret a l’avortament o el dret a vot dels residents a les comunals. Es tractaria, amb motiu del 25è aniversari de l’aprovació de la Carta Magna, l’any que ve, d’“endegar un debat amb temps, amb serenor, per tal d’actualitzar la Constitució”, va explicar ahir en roda de premsa el conseller general Víctor Naudi.

El parlamentari va recalcar que “és una bona Constitució, asse­nyada i equilibrada”, però va lamentar que el cap de Govern, Toni Martí, “no l’acaba de respectar”. A parer seu, l’executiu ha “trencat l’equilibri institucional” no incloent el Consell General des del principi en la reforma de la Llei de competències i transferències –que SDP veu com “una falta de respecte”–. “La Constitució està ben feta però Martí no se l’acaba de creure”, va etzibar Naudi, alhora que va acusar el cap de Govern de “trencar el consens i saltar-se els compromisos” per “acabar fent una reformeta”.

Els socialdemòcrates van car­regar contra la reforma del model perquè revisa les transferències sense haver revisat les competències. A parer de Naudi, “hi ha una sèrie de competències que necessiten introduir uns aclariments”, com ara en qüestions de fiscalitat i per evitar duplicitats i aplicar el principi d’igualtat. Segons va explicar el parlamentari, “calia fer una anàlisi de les competències i això hauria de donar lloc a l’ajustament de les transferències”. “És preocupant que es limitin a fer una reforma per la mínima”, va dir, i va afirmar que l’executiu ha optat per aquesta via per “justificar que les transferències es mantinguin en els 55 milions”.

El secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles, va assenyalar que el document arriba sis anys després que DA assolís el Govern, i va manifestar que “no és una reforma perquè s’havia d’analitzar competència per competència”. “Tota aquesta feina no serveix de gran cosa”, va dir, alhora que va denunciar que “de les grans reformes plantejades cap s’ha assolit íntegrament”.

Comparteix :
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Email
  • Print