BONDIA - 16 MARç, 2017 - JULIÀ RODRÍGUEZ

SDP creu que cal reflexionar ja sobre la reforma constitucional

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) troba que ha arribat el moment d’iniciar “amb serenor” una reflexió àmplia per reformar la Constitució i, tot i que és conscient que no es pot fer “d’un dia per l’altre”, sí “en els propers anys”. Així ho va manifestar ahir el conseller general Víctor Naudi, que va esmentar les competències i transferències als comuns, la llei electoral, la despenalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics i el vot dels residents com alguns dels punts que s’haurien d’abordar.

Aquesta reforma constitucional s’ha de fer “amb un consens ampli”, igual que va passar amb el text que es va aprovar l’any 1993, i s’imposa com a necessària, entre altres coses, segons SDP, perquè DA no respecta determinats valors constitucionals com per exemple l’equilibri institucional, ja que s’ha deixat de banda el Consell General en l’estudi del nou model competencial, o l’equilibri del país entre Espanya i França. “El problema és que Martí no s’acaba de creure la Constitució”, va afegir Naudi.

D’altra banda, SDP va destacar també ahir, aprofitant que a finals de mes s’arriba a l’equador de la legislatura i es compleixen sis anys de Govern demòcrata, que “cap de les grans reformes pendents s’ha assolit en la seva integritat”. Per a aquesta formació és especialment greu que el cap de l’executiu, Antoni Martí, hagi admès ara que no es podrà enllestir l’acord amb la Unió Europea (UE) en els dos anys que li queden de mandat. “No podem estar ad eternum en una negociació amb la UE; és una de les reformes que estan empantanegades”, va manifestar el secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles.

Tampoc s’han conclòs les reformes de la sanitat i l’administració ni la de transferències i competències comunals.  En relació amb aquesta última, “després de sis anys s’ha arribat a un document que es podria fer en un parell de mesos”, va dir Miralles. SDP no comparteix el procediment que s’ha seguit en aquest últim àmbit, ja que “no es poden modificar primer les transferències i després abordar les competències”.

Comparteix :
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Email
  • Print