SDP sospita que Andorra podria ser “discriminada” amb els visats

Autor: F. A.
Font: ARA
Publicat el: 25 de Gener de 2017

Tot i quedar exclosa, juntament amb Sant Marino, Mònaco i l’Estat del Vaticà, de la proposició de la Comissió Europea sobre el Sistema d’Informació i Autorització de Viatges (ETIAS, les sigles en anglès) -que demanarà autoritzacions per entrar i sortir dels països que estipulin-, des d’SDP no se’n refien, i entenen que, per algunes de les seves singularitats, Andorra podria ser “discriminada” d’aquest grup.

Per aquest motiu i per altres, com l’aparició del Principat en una llista elaborada per una web on figuren els estats que hauran de sotmetre’s a la nova regulació sobre la circulació de persones a la UE, el conseller general Víctor Naudi ha entrat una pregunta al Govern perquè informi de les negociacions sobre aquesta qüestió.

Les sospites d’SDP sobre la incertesa de la circulació de persones que vulguin sortir i entrar d’Andorra també se sustenta en un article publicat aquesta setmana per l’agència espanyola de notícies EFE, que diu que els 28 estats membres donen suport a un sistema d’autorització de viatgers sense visats, similar al que s’aplica als EUA. El Sistema d’Informació i Autorització de Viatges (ETIAS) obligarà els viatgers majors de 18 anys a tramitar un permís que costarà cinc euros. Entre els països als quals s’aplicarà aquest nou sistema, diu EFE, hi ha Andorra.

“A diferència dels altres tres estats esmentats, Andorra no és un país de ‘fronteres obertes’ pels controls duaners existents, i s’han continuat multiplicant els incidents fronterers a causa del tabac. Si aquests incidents fronterers van en augment la possibilitat que Andorra sigui discriminada és una hipòtesi a contemplar”, exposen també els socialdemòcrates.

“No posem en dubte la proposta de reglament de la UE, que exclou Andorra, però necessitem saber si la futura reglamentació pot afectar els residents o les persones que visitin el país”, ha explicat aquest dimarts el secretari d’Organització d’SDP, Joan Marc Miralles, a qui li agradaria “saber quina és la feina que està fent el Govern en aquest sentit”.

Per conèixer la tasca de l’Executiu en relació a l’ETIAS -Naudi ha al·ludit a un text de l’eurocambra que diu que la qüestió ha d’estar resolta abans de l’estiu- SDP pregunta al Govern: “Quines gestions ha fet i pensa fer el Govern perquè els nacionals d’Andorra romanguin exempts en l’aplicació de la nova normativa europea d’informació i autorització de viatge?”.