SDP proposa descongelar ja aquest any les transferències als comuns

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 10 de Gener de 2017

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) proposa descongelar ja les transferències als comuns en considerar que l’executiu demòcrata “ha tingut cinc anys per enllestir la modificació del règim de transferències als comuns i no ha fet res més que ajornar la negociació amb els comuns i les decisions i els compromisos que l’han d’acompanyar”.

Així consta en la motivació de l’esmena 3 de les 24 que el conseller general de la formació, Víctor Naudi, ha presentat al projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2017, que reclama suprimir el topall de les transferències als comuns que fixa el punt 2 de l’article 1 del pressupost, i on s’assegura que “pretendre prorrogar, un any més, una mesura que va ser plantejada i admesa com a purament transitòria és la demostració de la manca de voluntat real d’avançar en la delimitació de competències”.

A més, i en coherència amb aquesta esmena, SDP, que considera que “perllongar quatre anys aquesta mesura transitòria ha estat menystenidor per als comuns”, proposa en dues esmenes més suprimir les referències al manteniment de la congelació de les transferències en l’exposició de motius del projecte de pressupost.

D’altra banda, en dues esmenes més el conseller general d’SDP proposa que les prestacions econòmiques pagades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social s’incrementin d’acord amb l’índex de preus al consum (IPC) i que no només ho facin les prestacions que després de descomptar les cotitzacions pertinents quedin per sota del salari mínim. En aquest sentit, Naudi considera que si “es poden augmentar tots els salaris de l’administració, tant dels alts càrrecs com dels treballadors públics i parapúblics, s’ha de poder augmentar també l’IPC a les prestacions econòmiques de la Seguretat Social”.

Entre les esmenes presentades, n’hi ha quatre de relatives a partides del ministeri d’Ordenament Territorial. Concretament, en tres es proposa una reducció de 200.000 euros de la partida destinada al recinte multifuncional, que d’aquesta manera quedaria en 400.000 euros per a estudis i projectes, per destinar-los a diferents aspectes.

Així, els primers 200.000 euros anirien a incrementar la dotació per a inversions reals en la millora de l’accessibilitat de les diferents infraestructures propietat de l’administració. També augmentaria aquesta quantitat la partida destinada a l’estabilització de talussos, que en el projecte de pressupost disminueix respecte de la de l’any passat, tot i que, segons SDP, “queden pendents moltes actuacions en zones sensibles”.

Finalment, els darrers 200.000 euros es destinarien a la partida relativa a la gestió, conservació i manteniment dels refugis de muntanya.

D’altra banda, entre les 24 esmenes n’hi ha quatre de relatives al pressupost de la CASS i del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ). En el cas de la Seguretat Social, SDP presenta tres esmenes destinades a reduir 48.207 i 19.726 euros de les partides destinades al lloguer d’edificis i altres construccions i al lloguer d’equipaments per a informàtica, així com a reduir en 70.500 euros la dotació prevista per a estudis i treballs tècnics.

En el cas de l’FRJ, l’esmena de Socialdemocràcia i Progrés va destinada a disminuir el percentatge de les comissions que es paguen als gestors de les carteres del fons. En aquest sentit, Naudi incideix que la comissió aplicada, prevista en el projecte de pressupost, correspon a un 0,37% del total del fons i aposta per rebaixar el percentatge a un 0,25%.